Teologul Hans Kung se întreabă în noua sa carte: „Mai poate fi Biserica salvată?”

Religia în lume

Teologul Hans Kung se întreabă în noua sa carte: „Mai poate fi Biserica salvată?”

Hans Kung şi-a prezentat la Munchen, în ziua de 2 mai, noua sa carte Ist die Kirche noch zu retten? (Mai poate fi Biserica salvată?).

Biserica Romano-Catolică este grav bolnavă, posibil într-o fază terminală, apreciază unul dintre cei mai faimoşi teologi romano-catolici, Hans Kung, într-o prelegere la Casa Literaturii (Literaturhaus) din Munchen în ziua de 2 mai 2011. Teologul elveţian este în acelaşi timp un critic acerb al Papei Benedict al XVI-lea, el fiind în trecut coleg cu Papa Benedict la Universitatea din Tubingen.

Hans Kung şi-a prezentat noua sa carte Ist die Kirche noch zu retten? (Mai poate fi Biserica salvată?). El apreciază că maladia Bisericii Catolice trece dincolo de scandalurile sexuale recente, şi se datorează printre altele rezistenţei la schimbare, caracterului secret, lipsei de transparenţă şi misoginismului membrilor ei.

Teologul elveţian afirmă faptul că în ultimii ani, Biserica Romană din Statele Unite şi-a pierdut o treime din credincioşi. “Nimeni dintre catolicii din America nu se întreabă de ce” spune el.  

Kung este unul dintre teologii catolici cu mare influenţă în teologia occidentală. După ce el a pus la îndoială “infailibilitatea papală” în anul 1971, i s-a retras licenţa de a preda teologie catolică: “missio canonica”. El a devenit profesor de teologie ecumenică la Tubingen şi a rămas preot catolic.  

Teologul speră că Papa Benedict va găsi o cale în spiritul Conciliului Vatican II, care recomandă slujirea liturgică în limbile locale (vernaculare) în loc de Messa latină. Cu toate acestea, actualul Papă s-a distanţat de recomandările Conciliului în această privinţă, afirmă profesorul Kung.

Referindu-se la celibatul preoţilor în Biserica Romano-Catolică, Kung a afirmat că „Biserica a supravieţuit primul mileniu creştin fără celibat”. El este în favoarea căsătoriei preoţilor, aşa cum se practică de două milenii în Biserica Ortodoxă.  

Traducere şi adaptare: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa:www.eni.ch