Tot mai neclar dacă Obama e creștin sau musulman
Deși Casa Albă asigură că Barack Obama e un creștin practicant, conform unui recent sondaj tot mai mulți americani sunt sceptici că președintele lor ar practica credința așa cum pretinde.
Deși Casa Albă asigură că Barack Obama e un creștin practicant, conform unui recent sondaj tot mai mulți americani sunt sceptici că președintele lor ar practica credința așa cum pretinde. Sondajul Centrului de Cercetări Pew a descoperit că aproape unu din cinci americani (18%) cred că Obama e musulman, și doar unul dintre trei (34%) cred în pretinsul său creștinism – acest procent s-a redus la jumătate față de octombrie 2008. 34% nu sunt siguri. Chiar și între democrați, numărul celor care cred că Obama e creștin a scăzut cu 9% față de anul trecut.
E important de precizat că sondajul Pew a avut loc înainte ca președintele Obama să își dea controversata susținere față de ideea construirii unui centru comunitar și a unei moschei lângă Ground Zero, locul atacului terorist care a distrus Turnurile Gemene la 11 septembrie 2001. Obama și-a anunțat sprijinul cu ocazia unui dineu la Casa Albă cu ocazia începerii Ramadanului. Un alt sondaj, al publicației Time, a revelat faptul că 47% cred că Obama e creștin, iar aproape unul din patru (24%) cred că este musulman. 32% au refuzat să răspundă sau nu au fost singuri, în timp ce 5% au spus că nu e nici creștin și nici musulman. Barack Obama, al cărui tată și bunic au fost musulmani, a urmat școli musulmane și creștine în Indonezia, înainte de așa-zisa sa convertire la creștinism, pe când era adult.
Joshua DuBois, consilier pe teme de credință la Casa Albă, a declarat pentru Washington Post că Obama este “fidel credinței sale creștine“ și a criticat “campaniile de dezinformare“ pentru că răspândesc alte idei. “Există anumite persoane care urmăresc să răspândească minciuni despre președinte și despre valorile și credința sa“, a afirmat el, susținând că credința joacă “un rol important“ pentru Obama în activitățile de zi cu zi. În articol se spune că americanii sunt “pe nedrept“ sceptici privind credința președintelui lor – încurajați fiind de “rumori și minciuni de pe internet“ – dar, observă LifeSiteNews, sunt puține argumente care să susțină faptul că Obama e creștin. Tim Graham de la NewsBusters.org sintetiza: “Numărul slujbelor duminicale la care a participat Obama de când e președinte nu depășește numărul degetelor de la o mână“. Obama a lipsit până și la slujbele de Crăciun de la alegerea sa în 2008.
Campania lui Obama, care îl prezenta ca un creștin practicant, i-a adus sprijinul din partea liderilor creștini, crezându-se că președintele va și practica valorile conservative pe care le susținea atunci. Dar politicile sale au dovedit contrariul, Obama împingând la extrem agenda pro-avort și anti-familie. Legislația federală pentru sănătate, pentru care Casa Albă a colaborat strâns cu Planned Parenthood pentru a asigura finanțarea din taxe a avortului, se numără printre cele mai de frunte împliniri pro-avort ale administrației Obama. El a crescut și finanțarea, tot din taxele cetățenilor, a avortului peste granițe, prin mai multe canale, fiind în plus un puternic susținător al cercetărilor pe celule stem embrionice.
Apoi o temă constantă a administrației a fost stimularea promovării homosexualității, negând Actul Federal de Apărare a Căsătoriei, interdicția privindu-i pe homosexualii activi în armată și interdicția privind adopțiile homosexuale, în același timp împingând legile privitoare la nedescriminarea homosexualilor la angajare la nivelul de legi cu “infracțiuni din ură“. A neglijat celebrarea Zilei Naționale de Rugăciune la Casa Albă, dar a lăudat constant realizările la capitolul “drepturilor homosexualilor“. Și dacă la început se prezenta ca un moderat, luni președintele Obama recunoștea că administrația sa a promovat “cea mai progresistă agendă legislativă“ din ultimele generații. În timp ce sondajul Time îi arată pe americani împărțiți aproape egal privitor la performanțele lui Obama ca președinte, conform rapoartelor Rasmussen aproape de două ori mai mulți americani îl dezaprobă: 26% dintre respondenți sunt alături de el, în timp ce 44% nu sunt de acord cu modul de desfășurare al acestui mandat prezidențial.