Tradiţia strămoşească, reînviată prin cursuri de încondeiat ouă
Parohia Toma Cozma din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „Communio“ din Iaşi şi cu alte asociaţii ieşene, a început sâmbătă, 10 martie, cursurile de încondeiat ouă. La aceste cursuri au participat copii, tineri şi studenţi, interesaţi de învăţarea tradiţiei încondeierii ouălor.
Parohia Toma Cozma din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „Communio“ din Iaşi şi cu alte asociaţii ieşene, a început sâmbătă, 10 martie, cursurile de încondeiat ouă. La aceste cursuri au participat copii, tineri şi studenţi, interesaţi de învăţarea tradiţiei încondeierii ouălor. După cum ne-a relatat Vasilica Onofrei, consilier relaţii publice la parohia Toma Cozma din Iaşi, la curs au fost prezente două studente din Polonia, venite să studieze la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“ (UAIC) din Iaşi (prin burse Erasmus) şi trei tinere din Letonia, venite să studieze la Facultatea de Filosofie/Comunicare Socială şi Relaţii Publice a UAIC. În deschiderea cursului, dr. Eugenia Burdea, preşedinta Asociaţiei „Communio“, a oferit participanţilor câteva detalii referitoare la campania „Vin Paştile“, după care a vorbit despre importanţa sărbătorilor pascale şi cum pot fi marcate într-un mod autentic. „Paştile nu e o simplă zi în care mâncăm cozonac şi ouă roşii, ci e o stare care durează începând cu Postul Mare. Pe fondul acesta încercăm să aducem tradiţia strămoşească care a dispărut. Şi în acest post facem iniţierea formatorilor pentru alţi copii care doresc să înveţe tehnica încondeierii ouălor. Tot în postul acesta vom învăţa colinde de Florii, iar în după-amiaza din Sâmbăta lui Lazăr vom putea participa la pelerinaj. Ne-am propus ca în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, înainte de Denie, să venim să încondeiem ouă la biserică. Am dorit ca toate acţiunile să treacă prin biserică, pentru ca acestea să-şi recapete caracterul sacru“, a spus dr. Eugenia Burdea. În continuare, Ion şi Maria Gorban din Ulma-Măgura, judeţul Suceava, au prezentat etapele încondeierii ouălor. (C. Ciofu)