Tratat de oncologie, lansat la Academia Română

Social

Tratat de oncologie, lansat la Academia Română

Primul volum al tratatului de oncologie digestivă "Cancerul esofagian și gastric" a fost lansat joi la Academia Română. Lucrarea examinează factorii de risc, demonstrați, aflați la originea acestei boli - vârsta, asociată cu o deviație celulară, obezitatea și refluxul gastroesofagian.

Apărută la Editura Academiei, lucrarea este rodul colaborării dintre specialiștii de la Cluj și ai Spitalului de Urgență Floreasca, avându-i ca autori pe reputații profesori Mircea Grigorescu, Mircea Beuran și Alexandru Irimie.

Prof. dr. Florian Popa a făcut o prezentare a cărții, apreciind că este „un tratat așteptat și necesar", subliniind, totodată, că ultimul tratat din literatura medicală românească în domeniu a apărut în urmă cu treizeci de ani.

Lucrarea este este una așteptată, pentru că oferă informații noi în oncologie, sesizate de cei trei autori, provenite din cercetările internaționale asupra bolii, în special din cercetările în genetică și biologie moleculară care au un impact important asupra diagnosticului, prognosticului și tratamentului acestor afecțiuni.

„Până în 1975, neoplazia gastrică era cea mai frecventă formă de cancer. După 1980 și până acum, este în declin, ocupând azi locul cinci la incidența globală a cancerului și locul trei la mortalitate, incidență mai mare fiind în Asia de Est, Europa Centrală și de Est, în America Centrală și de Est și mai mică în America de Nord și Africa", a arătat prof. dr. Florian Popa.

Factorii de risc ai cancerului gastric sunt helicobacter pylori, dieta și infecțiile, fumatul și alcoolul nefiind factori de risc concludenți.

Prof. dr. Mircea Beuran a afirmat că lucrarea științifică se adresează în egală măsură atât medicilor rezidenți, cât și medicilor specialiști, la nivel global, patologia oncologică ocupând al doilea loc privind cauzele de deces și are, în continuare, de cele mai multe ori, un prognostic rezervat.