A trecut la Domnul părintele Alexandru Coman de la Parohia Petreşti I, protopopiatul Sebeş

Documentar

A trecut la Domnul părintele Alexandru Coman de la Parohia Petreşti I, protopopiatul Sebeş

Marţi, 18 martie, părintele Alexandru Coman de la parohia Petreşti I, protopopiatul Sebeş, a trecut la cele veşnice. Slujba de înmormantare va fi oficiată de către un sobor de arhierei, format din Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Părintele Alexandru s-a născut la 18 septembrie 1946 în satul Sebeşel, din părinţii Nicolae şi Maria. Aici a copilărit şi s-a format într-o familie de buni gospodari. Un rol important în formarea lui morală şi preoţească l-a avut şi părintele Coman (unchiul Popă) din satul natal. A avut doi fraţi, Maria şi Nicolae (actualmente decedat).

A rămas profund legat, prin fire adânci, pentru toată viaţa, de familia lui de origine şi de satul de baştină. Urmează şcoala cuvenită, iar după absolvirea liceului, la îndemnul părinţilor şi sfaturile unchiului, urmează Facultatea de Teologie din Sibiu (1965-1969). S-a iniţiat îm tainele teologiei ortodoxe teoretice şi practice. A dobândit o mare sete de cunoaştere şi de citit, dar şi de largă deschidere spre multilateralitate.

Se căsătoreşte în anul 1972 cu Cornelia Florica Vintilă din Sebeş, profesor de română-franceză. Împreună au doi copii: Alexandru Corneliu, medic în curs de specializare în psihiatrie, în Germania, şi Teodor Ioan, notar stagiar. De fiecare dintre ei a fost mereu foarte mândru, atribuind, cu modestie, toate meritele în creşterea şi educarea lor, soţiei.

Este hirotonit la 1 ianuarie 1973 ca preot paroh la Căpâlna, pe valea Sebeşului. Aici începe următorul mare ataşament al său: dincolo de cristalizarea stilului său de pastoraţie, s-a legat sufleteşte de toate locurile şi dealurile pe care le-a urcat  şi coborât cu Botezul, la înmormântări sau cu ocazia altor slujbe şi de  toţi oamenii pe care i-a întâlnit acolo, blonzi cu ochi albaştri, precum dacii de pe Columnă, cum îi plăcea să spună. Cu destui dintre ei a păstrat legături pentru toată viaţa.

Între timp, 11 ani (1973-1984), este inspector eparhial al Episcopiei de Alba Iulia, în timpul Episcopului Emilian Birdaş. Sunt ani de muncă, de zbucium şi o nouă treaptă de maturizare.

Din  1984 până acum, timp de 30 de ani este preot paroh la Petreşti. Împreună cu oamenii de aici a trăit vremurile aşa cum au venit, dar cu nestrămutată neabatere de la ceea ce au devenit liniile de foc ale existenţei sale: slujirea credinţei noastre ortodoxe şi a Bisericii, dragostea de poporul român şi iubirea de frumos. Împreună cu oamenii din Pertreştiva înfăptui şi capodopera vieţii lui, noua Biserică parohială cu tot ceea ce este în jur. Construcţia a fost începută în 1986 şi săvârşită în 2001 când s-a sfinţit, având hramul Schimbarea la Faţă.

Se stinge din viaţă la 18 martie 2014, după o scurtă şi violentă suferinţă. (Sursa: reintregirea.ro)