„Un buget spartan, dar valori ateniene”
Acestea sunt cuvintele care vor caracteriza cel mai bine prima jumătate a anului 2014, cât Grecia va deține președinția Consiliului UE, în viziunea dlui. Theodoros Sotiropoulos, reprezentantul permanent la Bruxelles al acestei țări.
Declarația a fost făcută vineri, 13 decembrie 2013, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai Bisericilor în capitala europeană.
Prezentând prioritățile țării sale pe durata celor șase luni, dl. Sotiropoulos a subliniat necesitatea rearticulării dimensiunii sociale a politicilor europene, mult prea mult ignorate dea lungul ultimilor ani. „Oricât de importantă ar fi, consolidarea bugetară nu reprezintă un scop în sine, iar măsurile pentru asigurarea acesteia trebuie să aibă în vedere și efectele sociale,” a subliniat diplomatul grec.
Promovarea creșterii economice, scăderea ratei șomajului și asigurarea unei mai mari coeziuni sociale – acesta ar fi un prim set de priorități al președinției elene a Consiliului UE. În al doilea rând, vor fi continuate eforturile de creștere a dimensiunilor economică și monetară ale Uniunii. În fine, precum era de așteptat din partea unei țări mediteraneene, politicile referitoare la fenomenul migrației se vor bucura de asemenea de o atenție deosebită, tendință ce va fi probabil caracteristică întregului an viitor, dat fiind că, la 1 iulie, președinția va fi preluată de Italia.
Răspunzând întrebărilor din sală asupra acestui ultim subiect, dl. Sotiropoulos a afirmat necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ de reglementare a migrației, și menținerea unui echilibru just între tratarea eficientă a cazurilor de imigrație ilegală și respectarea drepturilor fundamentale ale omului în astfel de cazuri. „Migrația este un cuvânt ce acoperă o multitudine de fenomene, fiecare cu specificitatea și complexitatea sa, și care, fie că ne place ori nu, vor continua să se manifeste în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Mai mult decât atât, trebuie să recunoaștem că Europa are nevoie de imigranți, dată fiind evoluția demografică negativă, or acest lucru înseamnă că trebuie îmbunătățit cadrul legislativ în domeniu. De asemenea, acele partide care, în mod populist și demagogic, aleg să câștige capital electoral prin promovarea de retorici anti-migrație trebuie demascate ca prezentând o imagine incompletă asupra realității,” a spus dl. Sotiropoulos.
Reprezentanții Bisericilor au ridicat de asemenea problema conflictului din Siria și a situației dramatice a creștinilor din această țară, precum și din mare parte a Orientului Mijlociu. În această privință, ambasadorul grec și-a arătat pesimismul, caracterizând situația din Siria ca fiind una extrem de complexă. Pe termen scurt, însă, dl. Sotiropoulos a salutat decizia SUA de a suspenda acordarea de ajutoare forțelor din opoziție, afirmând necesitatea clarificării compoziției și agendei diferitelor grupuri care cer înlăturarea actualei puteri de la Damasc.
(Sursa: orthodoxero.eu)