Un cardinal român în Biserica Romano-Catolică

Religia în lume

Un cardinal român în Biserica Romano-Catolică

La Consistoriul care a avut loc sâmbătă, 18 februarie 2012, la Vatican, papa Benedict al XVI-lea a ridicat la demnitatea de cardinal 21 de persoane. Printre aceştia se află şi Lucian Mureşan, Arhiepiscop al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică).

Este al treilea cardinal român după Iuliu Hossu (1885-1973) şi Alexandru Todea (1912-2002).

Cardinalii sunt cei mai apropiaţi colaboratori ai papei. Ei sunt aleşi pentru a-l ajuta pe suveranul pontif în conducerea Bisericii fie în mod colegial, fie personal, îndeplinind diferite misiuni în cadrul Curiei Romane. De asemenea, cei care nu au împlinit 80 de ani au misiunea de a-l alege pe noul papă.

Într-un interviu luat de pr. Adrian Dancă la Radio Vatican, ierarhul Lucian mărturiseşte că i-a cunoscut pe primii doi cardinali: "Aceştia au fost farurile drumului meu în bezna comunismului şi în greutăţile pe care le-a parcurs Biserica".

În acelaşi interviu, arhiepiscopul povesteşte despre bucuriile şi suferinţele prin care a trecut: "O singură dorinţă fierbinte am avut: de a ajunge preot. Această dorinţă coincidea cu dorinţa mamei mele, care mă îndemna, spunându-mi: «Din zece feciori, măcar unul să fie oferit Domnului, slujind ca preot la altar». A fost dureros pentru mine că atunci când, mai târziu, mama îmi spunea aceste cuvinte, eu eram deja preot clandestin, hirotonit în secret. Nu puteam să-i spun nici mamei mele care m-a născut şi m-a crescut. Eram însă preot şi-i mulţumeam bunului Dumnezeu. Aceasta mi-a fost dorinţa foarte fierbinte şi aceasta Domnul mi-a împlinit-o ca pe cel mai mare dar al vieţii. Tot ce a fost de atunci încoace n-a coincis cu dorinţa mea, dar am acceptat cu aceleaşi cuvinte: «Facă-se voia ta, Doamne!»"

Sursa: http://www.infosapientia.ro