Un centru de verificare a autenticităţii podoabelor bisericeşti, la Moscova
Un centru pentru vestigii creştine se va deschide la Universitatea Ortodoxă Sfântul Ioan Evanghelistul” din Moscova, în următoarele luni. Noul centru va fi conceput pentru a contribui la efortul neîntrerupt de „a alege grâul de neghină” sau podoabele contrafăcute de cele veritabile.
Nevoia de acest centru a devenit evidentă încă din ultimele decenii, după ce vestigii și podoabe bisericești au reapărut în Rusia după mai mulţi ani de la dispariția lor.
„Multe podoabe și obiecte sfinte au fost îndepărtate din biserici după revoluţia din anul 1917. În momentul de faţă cercetătorii încearcă să determine provenienţa acestora pe baza fragmentelor păstrate şi a documentelor aflate la dispoziție. „Sperăm că acest nou centru va aduce un beneficiu bisericilor din Moscova şi îi va ajuta pe fraţii noştri și din alte oraşe.
„Am iniţiat acest proiect de cercetare în timp ce adunam şi împărtășeam informaţii legate de podoabe și tezaure bisericești. S-a dovedit că multe dintre acestea, cinstite în tradiţia ortodoxă de către credincioşi, s-au păstrat neînregistrate în documentele bisericilor. De exemplu, unele veșminte şi părticele din Acoperământul Maicii Domnului au avut nevoie de identificarea originii şi a valorii lor. Evaluarea autenticităţii este cauzată de relicvele falsificate, care ajung în Rusia laolaltă cu cele autentice.
Am urmărit un diacon grec care a adus podoabe contrafăcute în Rusia. A pus câteva oase dintr-un cimitir grecesc într-o cutie pentru sfinte moaște şi le-a prezentat drept moaşte ale sfinţilor. În cele din urmă, diaconul a fost arestat şi acuzat de fraudă şi delapidare dar obiectele contrafăcute aduse de el în Rusia se află în continuare pe teritoriul țării”, a declarat Pyotr Yeremeyev, decanul Universităţii Ortodoxe Sfântul Ioan.
Verificarea odoarelor bisericești necesită cunoştinţe vaste şi un echipament de ultimă oră. Cercetarea giulgiului din Torino şi a moaştelor Sfântului Nicolae din Mira a fost dirijată de arheologi, antropologi şi chimişti la cererea Vaticanului. Analiza genetică a moaştelor Sfântului Evanghelist Luca a demonstrat că moaştele aparţineau unui locuitor din Siria. După cum ştim, Sfântul Luca s-a născut în Antiohia, Siria. Însă Mikhail Aeteyey spune că centrul din Moscova nu are un program chiar atât de ambiţios.
„Principala noastră prioritate este să determinăm autenticitatea podoabelor prin urmărirea originii acestora. Am reuşit să găsim o frântură din Sfânta Cruce a cărei istorii datează încă de pe vremea Împărătesei Elena. Conform tradiţiei, împărăteasa Elena a fost cea care a dobândit adevărata Sfântă Cruce. Am urmărit acest fragment până unde se află acum în Europa şi am stabilit autenticitatea istorică a acesteia. În ceea ce priveşte analiza genetică şi cea cu carbon radioactiv, avem echipamentul potrivit, dar acest fel de cercetare nu este pe primul loc pe agenda noastră, pe primul plan aflându-se înregistrările istorice şi cele documentare.”
După ani de cooperare, cercetătorii împreună cu colegii lor din alte universităţile europene, americane şi din Vatican au dezvăluit un număr de falsuri de importanţă mondială printre care și sigiliul papal de la Roma.