Un milion de români suferă de astm bronşic
Potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie (SRP), România are la ora actuală aproximativ un milion de pacienţi astmatici, cinci milioane de potenţial bronşitici şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică.
Aceste date au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri, 3 octombrie, pentru a marca Ziua Pneumologiei Româneşti. Necesitatea unei astfel de zile derivă, potrivit organizatorilor, în primul rând din presiunea pe care o pune prevalenţa în creştere a unor afecţiuni cronice netransmisibile precum: bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale. „În condiţiile în care asistăm la o îmbătrânire a populaţiei pe mapamond, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi în ţară, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecţioase şi non-infecţioase, iar implicarea specialiştilor noştri, ca şi responsabilitatea lor, este imensă“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Un studiu realizat de Institutul „Marius Nasta“ pe un eşantion reprezentativ de 9.638 subiecţi cu vârsta de peste 40 de ani relevă că peste jumătate dintre aceştia (4.930) sunt în pericol să dezvolte bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).
Această boală are o prevalenţă de 9,7% (±2,18) în studiul citat. Vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 56 de ani la bărbaţi şi de 46 de ani în cazul femeilor.
Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, principalii factori de risc sunt fumatul, poluarea casnică dată de cărbuni, kerosen şi poluarea din marile aglomerări urbane dată de particulele de diesel. El atrage atenţia asupra necesităţii păstrării cât mai multor zone verzi, întrucât tuberculoza afectează mii de pacienţi, iar bolile pneumologice afectează milioane de oameni.
În ultimii ani, pneumologii români au fost angrenaţi în activităţile din cadrul a trei programe naţionale: de control al tuberculozei, de tratament al hipertensiunii pulmonare şi în programul „Stop Fumat“.
O activitate utilă spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din România este şi cea de formare medicală continuă: prin ateliere de somnologie, de bronhologie şi tabacologie, cu participare interdisciplinară şi prin colaborările regulate cu alte societăţi şi asociaţii profesionale medicale, cum ar fi Societatea de Alergologie şi Imunologie, cea de Cardiologie şi cea de Medicină Internă. Rezultatele acestor colaborări se regăsesc în ghidurile de tabacologie, de cancer bronhopulmonar, protocoalele de BPOC şi de astm bronşic.