Un milion de români suferă de BPOC

Social

Un milion de români suferă de BPOC

Conform statisticilor, România ocupă locul al treilea în Europa în privinţa mortalităţii prin BPOC, cu 60 de decese la 100.000 locuitori pe an. Aproape un milion de români, cu vârsta medie de 56 de ani - bărbaţii şi 46 de ani - femeile, suferă de această boală.

Datele la nivel mondial arată că prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este în continuă creştere şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial, cu tendinţă să fie a treia cauză, până în 2020. În prezent, România este pe locul al treilea în Europa în privinţa mortalităţii prin BPOC, după Ungaria şi Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 locuitori pe an. „Netratată, BPOC poate conduce la cancer pulmonar. Şi în BPOC, ca şi în cazul cancerului, fumatul este principala cauză a declanşării bolii. Poluarea şi noxele chimice sunt, la rândul lor, factori de risc pentru sănătatea pulmonară“, a declarat prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, specialist în pneumologie.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli cronice, ireversibile, care determină dispnee (dificultatea respiraţiei, gâfâiala), ca urmare a faptului că aerul nu este expirat corespunzător din plămâni. În timp, BPOC se agravează şi poate duce la respiraţie superficială, afectare cardiacă şi moarte. Bronşita cronică şi emfizemul pulmonar sunt două dintre bolile asociate BPOC. Ambele afecţiuni sunt cauzate de fumat.

În momentul prezentării la consult, medicii specialişti examinează pacientul cu BPOC, constată stadiul bolii acestuia şi îi prescriu un tratament corespunzător, dar boala, odată declanşată, nu poate să fie oprită, cel mult încetinită în evoluţie. Plămânii unui bolnav de BPOC îşi pierd elasticitatea şi nu mai pot evacua complet aerul inspirat. Viaţa este posibilă doar în prezenta oxigenului sub o formă care poate fi absorbită de corp prin plămâni.

Tocmai de aceea, medicii recomandă atât tinerilor, cât şi vârstnicilor să facă multă mişcare, să meargă pe jos sau cu bicicleta, să consume legume şi fructe, adică vitamine naturale, să urmeze o cură de slăbire dacă sunt supraponderali, totul pentru a preveni declanşarea insuficienţei respiratorii.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, în întreaga ţară este marcată Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC). În 2012, activităţile organizate pentru a marca această zi s-au desfăşurat sub deviza „Nu e prea târziu!“.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) afectează peste 210 milioane de pacienţi la nivel mondial, iar în România aproape un milion, cu vârsta medie de 56 de ani la bărbaţi şi 46 de ani la femei.