Un nou-născut din patru moare din cauza pneumoniei

Social

Un nou-născut din patru moare din cauza pneumoniei

    • Un nou-născut din patru moare din cauza pneumoniei
      Un nou-născut din patru moare din cauza pneumoniei

      Un nou-născut din patru moare din cauza pneumoniei

Conform statisticilor, în România, în primul an de la naştere unu din patru copii moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ.

Atât medicii de familie, cât şi medicii infecţionişti susţin că, din nefericire, România deţine un loc fruntaş în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,79 la 1.000 de nou-născuţi, mai mult decât dublu faţă de media europeană. În aceste condiţii, „este necesară introducerea vaccinării, întrucât bolile determinate de pneumococ sunt foarte grave. Prevenţia pneumoniei scade costurile de tratament şi alte pierderi cauzate de boală şi îi permite copilului să se dezvolte într-un mod sănătos“, explică dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicina Familiei.

În momentul de faţă, dintre bolile prevenibile prin vaccinare, cele  pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub cinci ani.

Statisticile arată că în România mortalitatea standard prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi gripă la 100.000 de copii sub cinci ani a fost de 62,89, media UE fiind 4,64. 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului.

În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38% (variind între 32% şi 58%). Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţi: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate.

O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale.

În România, unu din patru copii care îşi pierd viaţa în primul an de la naştere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ.

Principalul mijloc de prevenire a acestor afecţiuni este vaccinul, cel care poate reduce considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii.

În acest context, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale de medici au marcat, luni, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei, prin demararea unei ample campanii de informare, de creştere a conştientizării părinţilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice şi de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic în programul naţional de imunizare. Petiţia on-line pentru susţinerea introducerii vaccinării pneumococice în programul de imunizări a fost semnată deja de  aproximativ 5.000 de părinţi.