Un nou plan-cadru pentru învăţământul primar

Educaţie

Un nou plan-cadru pentru învăţământul primar

    • Un nou plan-cadru pentru învăţământul primar
      Un nou plan-cadru pentru învăţământul primar

      Un nou plan-cadru pentru învăţământul primar

Noul plan-cadru pentru învăţământul primar se află în dezbatere publică la propunerea Ministerului Educaţiei Naţionale. Elevii de clasă pregătitoare, I şi a II-a vor studia câte trei ore pe săptămână de matematică, limba modernă va fi obligatorie din clasa a III-a, iar elevii vor avea în program şi o oră de artă vizuală. Acestora li se adaugă discipline precum educaţie muzicală şi mişcare, educaţie fizică (2 ore/săptămână), dar şi istorie şi geografie pentru cei de clasa a IV-a.

Proiectul de plan- cadru pentru învăţământul primar ce ar urma să intre în vigoare începând cu anul şcolar viitor se află în dezbatere publică până la data de 19 februarie, la iniţativa Ministerului Educaţiei Naţionale. Planul propus de MEN şi aflat în dezbatere publică prevede cinci ore pe săptămână la limba şi literatura română în clasa pregătitoare, câte şase ore în clasa I şi a II-a, cinci ore în clasa a III-a şi patru ore în clasa a IV-a. Religia apare în trunchiul comun în planul- cadru încă de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a, pentru fiecare din acestea câte o oră pe săptămână. În ceea ce priveşte matematica, sunt propuse câte trei ore pe săptămână pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a şi câte patru ore la clasa a III-a şi a IV-a.

Modificările prevăd studierea obligatorie a limbii moderne începând cu clasa a III-a, dar şi studierea geografiei începând cu clasa a IV-a. 

Pentru ştiinţele naturii este prevăzută câte o oră pe săptămână începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a, iar istoria - o oră pe săptămână începând din clasa a IV-a.

Proiectul de plan-cadru mai propune câte o oră pe săptămână de arte vizuale pentru clasa pregătitoare şi clasele I-IV, educaţia muzicală şi mişcare câte 2 ore pe săptămână până la clasa a II-a şi trei ore pe săptămână pentru clasele III-IV, iar educaţie fizică - câte două ore pe săptămână începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a. Ministrul Educaţiei a precizat că, pentru punerea în aplicare a acestui program- cadru, dascălii vor fi instruiţi corespunzător şi vor avea modele de exerciţii uşoare pe tipuri de muzică, care se pretează pentru această grupă de vârstă

Potrivit MEN, programa şcolară acoperă 75% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul va decide dacă procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, în cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev.

Cadrele didactice, părinţii şi reprezentanţii societăţii civile pot să transmită observaţii şi propuneri referitoare la proiectul de plan-cadru pentru învăţământul primar, prin completarea unui formular de consultare, disponibil la adresa: https://www.surveymonkey .com/s/PC-primar până la data de 19 februarie.