Un preot creștin valorează aproape 200 000 de dolari

Religia în lume

Un preot creștin valorează aproape 200 000 de dolari

O stareță împreună cu alte 11 maici ortodoxe au fost răpite în Siria.

Stareța Pelagia Sayyay împreună cu alte 11 maici de confesiune ortodoxă au fost duse în bastionul Yabrud, deținut de rebeli în apropierea mănăstirii.

Deși unele surse din partea rebelilor au insistat că maicile au fost evacuate pentru propria lor siguranță, mulți observatori privesc situația ca pe o răpire, ceva ce a devenit un fapt trist al vieții din țările cu minorități creștine. În luna februarie a acestui an, site-ul Ora pro Siria, administrat de către misionarii italieni din Siria, a lansat un apel de urgență numit Ransom a Christian (Răscumpără un creștin), pentru strângerea unor fonduri de răscumpărare. Site-ul a informat că în Siria, prețul pentru un preot răpit este astăzi de aproape 200 000 de dolari.

Știrea că maicile au fost răpite a fost confirmată luni de către nunțiul papal din Damasc, Arhiepiscopul italian Mario Zenari iar miercurea trecută, în timpul audienței sale generale, Papa Francis a făcut un apel l-a întoarcerea lor în siguranță.

Vă invit pe toți să vă rugați pentru maicile de la mănăstirea ortodoxă grecească Sfânta Takla (Tecla) din Maalula, Siria, care acum două zile au fost răpite de către niște oameni înarmați. Ne rugăm pentru aceste maici și pentru toate victimele răpite în acest conflict.

Deși creștinii deveniseră de mult țintele elementelor radicale din răscoala anti Assad, acest act a alarmat în special pentru că, Mar Takla nu este orice fel de mănăstire. Împreună cu mănăstirea Mar Sarkis din apropiere, reprezintă inima vechii așezări creștine din Siria, așezare care ajunge până în epoca romană. Această mănăstire încă este un punct important de referință, precum a fost și un centru foarte popular pentru ziua de 7 septembrie, zi de rugăciune și post, așezată de către Papa Francis pentru pace. Deși acest gest a fost foarte larg văzut ca unul de opoziție contra loviturilor militare din occident.

Mai mult decât atât, Sayyaf nu este orice maică. Ea reprezintă o figură formidabilă, dorind adesea să vorbească deschis despre situația cu care se confruntă creștinii aflați în mijlocul unui război civil. Acum ea își plătește prețul pentru sinceritate, fiind torturată atât de forțele rebele cât și de regimul Assad, în funcție de ceea ce a spus fie despre unii fie despre ceilalți.

Mai mult:

Această dramă nu este decât cel mai recent capitol al situației ce se deteriorează rapid și cu care trebuie să se confrunte creștinii din Siria. În același timp cu răpirea maicilor, militanții au ocupat biserica armenească a Sfinților Mucenici din Raqqa, nordul țării, așezând totodată pe vârful bisericii un steag islamic.

În discursul său de încheiere, cardinalul Timothy Dolan din New York, ca președinte a conferinței episcopilor din SUA, a chemat pe frații săi, să-și intensifice eforturile față de cei aflați în suferință în întreaga lume. Chiar acum, Siria, ar fi un loc grozav în care să punem aceste cuvinte în aplicare, insistând în continuare ca guvernul Obama să folosească față de rebeli orice influență ce-i stă la dispoziție pentru a asigura eliberarea în siguranță a stareței Sayyaf și a celorlalte maici.

În tradiția creștină primare, Tecla a fost o următoare a Sfântului Apostol Pavel care, precum spune tradiția, a scăpat de prigonitori în muntele Maalula, care s-a deschis în chip minunat pentru a o adăposti. Chiar acum, probabil creștinii din Siria se roagă pentru o minune de acest fel, căci cu siguranță le-ar prinde bine una.

Rugați-vă pentru o minune de Crăciun. Creștinii din Siria, care se rugau lui Dumnezeu când marea majoritatea din strămoșii europeni erau încă păgâni, s-ar bucura de aceasta.