Un proiect de lege al Ministerului Sănătății limiteză accesul pacienților la internări și investigații imagistice

Social

Un proiect de lege al Ministerului Sănătății limiteză accesul pacienților la internări și investigații imagistice

    • Un proiect de lege al Ministerului Sănătății limiteză accesul pacienților la internări și investigații imagistice
      Un proiect de lege al Ministerului Sănătății limiteză accesul pacienților la internări și investigații imagistice

      Un proiect de lege al Ministerului Sănătății limiteză accesul pacienților la internări și investigații imagistice

Consultaţiile medicale ar putea fi scurte, standard şi complexe, prevede un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii pus în dezbatere publică.

Conform noului proiect de lege postat pe site-ul Ministerului Sănătății, pachetul de bază, prevăzut în acordul cu Fondul Monetar Internațional, diminuează accesul pacienților la serviciile medicale. Numărul de consultații gratuite și investigații imagistice la care vor avea dreptul pacienții va fi limitat, iar pentru multe dintre afecțiuni aceștia nu vor mai fi internați, ci tratați în ambulator. Același proiect de act normativ prevede că ar putea exista trei tipuri de consultații medicale, scurte, standard și complexe.

Consultaţia scurtă (consultatia de nivel A) va avea o durată medie de 5 minute şi va consta în ascultarea de către medic a istoriei scurte a bolii pacientului şi într-o examinare clinică limitată. Consultația se poate desfășura la cabinet sau la domiciliul pacientului, cu acest prilej făcându-se managementul "limitat" al bolii - prescriere de medicaţie, concediu medical, urmărire indicaţii - şi o înregistrare a informaţiei clinice în dosarul pacientului.

Consultaţia standard  (consultația de tip B) va cuprinde anamneza detaliată, examinarea clinică specifică specialităţii, stabilirea planului de investigaţii cu interpretare, stabilirea planului de management al bolii inclusiv acte de suport - prescripţie, concediu medical, scrisoare medicală, înregistrarea detaliilor clinice în dosarul pacientului, durata medie fiind 20 de minute.

Consultaţia lungă sau complexă (consultație de tip C) va avea o durată medie de 40 de minute şi va cuprinde anamneza detaliată, examinarea clinică specifică specialităţii, stabilirea planului de investigaţii şi interpretare, stabilirea şi implementarea planului de management al bolii care va fi transmis şi medicului de familie, acordarea îngrijirii preventive şi consiliere specifică specialităţii, înregistrarea datelor clinice.

Pacienții care au coaste fracturate, anumite boli de inimă, ulcer, diabet, diferite tipuri de hepatită, astm, gastrită, pneumonie virală, rueolă și rubeolă fără complicații, sifilis recent lent și cel secundar al pielii și mucoaselor, infecție bacteriană intestinală, anemie, malnutriție, urticarie, sciatică, gută, hipertensiune arterială, infecții ale tractului urinar nu vor mai fi internați. Bolnavii de cancer vor beneficia de doar șase consultații la policlinică în decursul unui an. Pentru anumite boli cronice, pacienții vor avea dreptul la maximum patru consultații, iar pentru afecțiunile acute la o consultație și un control. Pacienții cu vârste între 18 și 39 de ani au asigurată o singură consultație la 3 ani la medicul de familie, iar cei care depășesc vârsta de 40 de ani, au dreptul până la trei consultații anuale.

Numărul investigațiilor imagistice și bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize sunt stabilite de o altă prevedere a proiectului de lege.

În același proiect este menționată și medicina dentară, cu mențiunea că orice român va beneficia, gratuit, de sigilarea dintelui cariat la copii, de drenare de abces iar persoanele peste 65 de ani vor avea asigurate câte o proteză acrilică la cinci ani și revizia acesteia; în fiecare unitate de primiri urgențe se va găsi un medic dentist care să acorde serviciile prevăzute în pachet.