Un român din patru suferă de hipertensiune

Social

Un român din patru suferă de hipertensiune

Potrivit rezultatelor Studiului Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii (SEPHAR), un român din patru suferă de hipertensiune arterială, afecţiunea reprezentând o adevărată problemă de sănătate publică în România.

Cele mai recente date privind incidenţa hipertensiunii arată că 40% dintre persoanele până în 40 de ani suferă de această afecţiune, procentul creşte la cei cu vârste de peste 50 de ani.

Printre cauzele care duc la apariţia bolii se numără alimentaţia incorectă, lipsa de mişcare, lipsa controlului sănătăţii, la persoanele în vârstă riscul fiind crescut.

Bărbaţii fac mai frecvent hipertensiune decât femeile, iar la persoanele care au avut în familie hipertensivi riscul este, de asemenea, mai mare.

Potrivit prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România, iar specialiştii în domeniu trebuie să se implice activ, în număr cât mai mare, pentru găsirea unor soluţii de management eficient al acestei afecţiuni, care trebuie să presupună prevenţie, diagnostic precoce şi tratament eficient.

Din păcate, susţin specialiştii,  puţini dintre cei care suferă de hipertensiune arterială urmează un tratament şi foarte puţini dintre aceştia îl respectă cu rigurozitate. „Noi ne-am dori să fie tratamentul rambursat în proporţie mai mare, în ideea de prevenţie“, a explicat prof. dr. Maria Dorobanţu. Aceasta recomandă bolnavilor cu hipertensiune să urmeze tratamentul prescris, să respecte regimul alimentar, să limiteze substanţial consumul de sare, să facă mişcare şi să se prezinte periodic la control. În caz contrar, una dintre cele mai grave consecinţe ale acestei boli poate fi accidentul vascular cerebral, care înregistrează o frecvenţă de patru ori mai mare la cei cu hipertensiune.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale tensiunii arteriale, mai mari de 140/90 mmHg.

Afecţiunea constituie factor de risc major pentru cazurile de infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, anevrisme ale arterelor, boală arterială periferică şi este cauză în bolile renale cronice.

Hipertensiunea arterială este rareori simptomatică şi este, de obicei, depistată în cursul examenelor medicale sau când se solicită îngrijiri medicale pentru o problemă de sănătate neînrudită. Unele persoane cu tensiune arterială crescută se plâng de dureri de cap (în special în zona cefei şi în cursul dimineţii), precum şi de ameţeli, vertij, acufene (zgomot sau vâjâit în urechi), tulburări de vedere sau episoade de leşin.