Un tribunal islamic interzice discuțiile pe Twitter si Facebook
Un tribunal islamic din nordul Nigeriei, unde legea Shariei este în vigoare, a ordonat suspendarea discuțiilor pe Twitter și Facebook, lansate de către o asociație a drepturilor omului, care dorea sa marcheze aniversarea a 10 ani de la prima amputare efectuată unui nigerian condamnat pentru furt, a raportat presa occidentala marți 23 martie 2010.
Este prima dată când un tribunal islamic ia o asemenea măsură în Nigeria, spun observatorii nigerieni.
Tribunalul Magajin Gari din Kaduna (nord), a ordonat unei asociații civile importante, care militează pentru drepturile omului – Congresul Drepturilor Civile (CRC), cu sediul in nordul Nigeriei - să suspende dezbaterea pe Twitter și Facebook despre amputarea mâinii drepte a unui nigerian, Buba Bello Jangebe, în virtutea unei hotărâri a unei instanțe sharia din Statul Zamfara (nord), în anul 2000.
Instanța a dispus, de asemenea, închiderea blogului asociației, dedicat acestui caz.
Hotărâre urmează unei plângeri depuse vineri de către un grup care promovează protejarea Shariei, Frăția Musulmană din Nigeria (Muslim Brotherhood of Nigeria), cu sediul în Kaduna - al doilea oraș ca mărime din nordul Nigeriei.
Grupul a declarat că aceste discuții urmăresc “luarea în râs a Shariei”.
Statul Zamfara a fost primul care, în 2000, în Nigeria, a introdus aplicarea strictă a legii Sharia, după întoarcerea regimului civil, in urma a 15 ani de dictatură militară.
Jangebe, un cunoscut hoț de vaci, a fost condamnat, primind pedeapsa tăierii mâinii drepte. Sentința, prima de acest tip, a fost executată atunci de guvernatorul Statului Zamfara, provocând un val de furie locală și internațională.
Reactiile fata de "retelele de socializare" nu au loc insa doar in lumea musulmana. In ultimele zile, o predica a unui pastor (nu se aminteste din ce "confesiune" face acesta parte) a circulat pe net, pornind de la un articol semnat: Cancan