Unitatea catolicilor din China reprezintă o provocare majoră pentru Vatican
“Unitatea catolicilor din China, în prezent împărțiti între biserica oficială, loială guvernului, și Biserica subterană loială Papei, este o provocare majoră", a declarat un înalt oficial al Vaticanului.
“Unitatea catolicilor din China, în prezent împărțiti între biserica oficială, loială guvernului, și Biserica subterană loială Papei, este o provocare majoră", a declarat un înalt oficial al Vaticanului.
"Uniunea" între catolici este "o provocare semnificativă", a spus Cardinalul Ivan Dias, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea popoarelor, într-o scrisoare adresată episcopilor și preoților din China, publicată joi de către Fides, organ de informare a Societăților Pontificale Misionare.
"Știm bine că unii dintre voi au suferit în ultimii ani din cauza fidelității lor față de Vatican“, a declarat episcopul Dias, lăudând “fidelitatea lor exemplară și curajul admirabil“.
Preoții și episcopii Bisericii loiale Romei se confruntă cu numeroase dificultăți în exercitarea slujirii lor, unii chiar fiind arestați de poliție.
Vaticanul a anunțat pe 8 iulie 2010 eliberarea Episcopului Jia Giulio Zhiguo, episcop de Zhengding, din provincia Hebei aflată în sudul Beijingului, arestat în ziua de 31.03.2009. Acesta s-a aflat la a 12-a interpelare începând din ianuarie 2004.
Relațiile dintre China și Vatican par să se fi dezghețat oarecum în ultimele luni. Începând din aprilie, șase episcopi au fost numiți, de exemplu, cu aprobarea comună a Papei și a autorităților chineze.
Catolicii chinezi, estimați la câteva milioane, împărțiți între Biserica oficială, al cărui cler este dependent de autoritățile politice și o Biserică nerecunoscută, așa-numită "ilegală" sau "underground", a cărei legimitate derivă din ascultarea față de Papă.
Relațiile diplomatice dintre Republica Populară Chineză și Vatican au fost întrerupte în 1951, la doi ani după preluarea puterii de către comuniști.
Refacerea acestor relații este o problemă pentru Beijing, care dorește să își îmbunătățească imaginea în străinătate. Dar China pune două condiții:
- ruperea relațiilor Vaticanului cu Taiwanul
- dreptul ca autoritățile chineze să controleze activitățile Bisericii pe teritoriul lor.
Vaticanul, de asemenea, urmărește să ridice calitatea relațiilor sale cu autoritățile chineze, cerând de partea sa unirea, sub autoritatea Papei, a tuturor catolicilor.