Universitatea de Arte din Iaşi, prezentă la Festivalul ClassFest

Educaţie

Universitatea de Arte din Iaşi, prezentă la Festivalul ClassFest

Patru dintre universităţile de arte reprezentative din România participă, în această perioadă, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest de la Chişinău, eveniment la care vor fi prezente şcoli de teatru şi film din 10 ţări europene.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti participă, în perioada 2-7 aprilie, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest de la Chişinău. Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chişinău, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Cultural German „Goethe“, Centrul de Ştiinţă şi Cultură al Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor, festivalul îşi propune să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă dintre şcolile de teatru şi film din Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina, Slovacia, Georgia, Germania, Belarus, Polonia şi Republica Cehă, precizează ICR Chişinău.

Cele două secţiuni ale festivalului: Teatru şi Film aduc în atenţia publicului unele dintre cele mai bune producţii ale şcolilor participante.

Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi va prezenta, în cadrul secţiunii Teatru, spectacolul „Al III-lea Război Mondial“, de Alfonso Sastre, în regia conf. univ. dr. Mihaela Werner. Spectacolul se va juca joi, 5 aprilie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“, cu începere de la ora 15:00.

Secţiunea Film, în premieră anul acesta în festival, cuprinde filme realizate de către studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău - Republica Moldova, de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti - România, de la Universitatea de Stat de Teatru, Film şi TV „Karpenco Karîi“ din Kiev - Ucraina, de la  Academia de Arte Dramatice din Bratislava - Slovacia, de la  Universitatea de Stat de Teatru şi Film „Shota Rustaveli“ din Tbilisi - Georgia, de la Şcoala de Cinematografie din Hamburg - Germania, de la Şcoala de Teatru, Film şi TV, Lodz - Polonia, de la  Academia de Stat de Arte din Minsk-Belarus şi de la Şcoala de Film şi TV a Academiei de Arte Dramatice din Praga - Republica Cehă.

Tinerii implicaţi în Festival vor avea ocazia să participe la două ateliere de creaţie: „În căutarea creativităţii actorului“, susţinut de Janusz Stolarski, profesor al Şcolii de Teatru, Film şi TV din Polonia şi la atelierul de actorie condus de profesorul David Esrig - actor şi regizor, rector al Şcolii de Teatru şi Film Athanor din München, Germania.