Vaccinările copiilor din schema obligatorie vor fi făcute de către medicul de familie
Joi, Adrian Pană, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a informat că vaccinările copiilor din schema obligatorie și consultațiile preventive se vor face la medicul de familie.
Acesta a explicat că rolul consultațiilor preventive este acela de a urmări creșterea și dezvoltarea copilului, nutriția, evaluarea copilului la intrarea în școală, dar și depistarea riscurilor la adolescenți, consilierea pentru un stil de viață sănătos, evitarea consumului de alcool, tutun, droguri, precum și intervenția în acest sens.
"În pachetul de servicii medicale de bază, consultațiile preventive pentru copii se fac la externarea din maternitate și la 1 lună la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni și cuprinde și educația pentru diversificare și continuarea alăptării până la 2 ani", a spus Adrian Pană.
Conform pachetului de bază, consultațiile de prevenție se vor face o dată pe an, de la 4 la 18 ani, tot medicul de familie fiind cel care va face vaccinările prevăzute în schema națională de vaccinări obligatorie pentru copii.
"Consultații programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate și se identifică posibilele riscuri pentru persoanele care nu au nicio problemă de sănătate, se vor face o dată la 3 ani pentru cei sub 40 de ani și o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. În cadrul acestor consultații cu rol de prevenție intră atât examinarea propriu-zisă, cât și un set de investigații la frecvență recomandată pentru grupa de vârstă și sex. Consultația preventivă include și consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului. Aceste consultații de evaluare nu trebuie confundate cu consultația la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute", se prevede în pachetul de bază, cu mențiunea că în cazul în care apare o problemă nouă de sănătate care nu reprezintă urgență, persoanele asigurate se vor adresa medicului de familie ori de câte ori este nevoie.
În pachetul de bază mai este prevăzut că medicul de familie va consulta pacientul (1-3 consultații, în funcție de caz) și îi va prescrie un tratament, iar la nevoie îl va trimite la analize (1-6 analize). Dacă problema de sănătate nu se poate rezolva de către medicul de familie, acesta trebuie să trimită pacientul către medicul specialist din ambulator sau către spital, după caz.