Vandalizarea gravă a unui cimitir creștin-ortodox aflat în ținutul natal al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I
În noaptea dintre 28 și 29 octombrie 2010, zi de sărbătoare a Republicii fondate de Kemal Ataturk, atacatori necunoscuți au intrat în incinta cimitirului aflat pe insula Panagia Imvros (Goikocea în turcă) și au vandalizat 78 de morminte.
În noaptea dintre 28 și 29 octombrie 2010, zi de sărbătoare a Republicii fondate de Kemal Ataturk, atacatori necunoscuți au intrat în incinta cimitirului aflat pe insula Panagia Imvros (Goikocea în turcă) și au vandalizat 78 de morminte. Un asemenea act nu a mai fost comis aici de 20 de ani.
Incidentul, se zvonește pe insulă, indică o încercare de a crea panică în rândul celor aproximativ 350 de creștini aflați pe această insulă.
Insula Imvros, unde actualul patriarh ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, s-a născut, alături de insula Tenedos au fost locuite în proporție de 99% de populație creștin-ortodoxă, dar odată cu Tratatul de la Lausanne din 1923 au fost acordate Turciei, cu condiția ca guvernul de la Ankara să le permită acestora deplina autonomie administrativă.
Au urmat însă, în ideea suspendării regimului autonom prevăzut de prezentul tratat, diverse metode de constrângere, cum ar fi exproprierea forțată, închiderea școlilor și suspendarea predării în limba greacă, inființarea unei închisori a căror răuvoitori îi amenințau pe creștini, aceștia din urmă abandonându-și într-un final terenurile și căutând refugiu la început în Istanbul și mai apoi pe cele cinci continente.
Potrivit Nikos Maginas, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, auzind despre incidentul grav care a avut loc în ținutul său natal, a atribuit acest act de vandalism "obișnuiților suspecți cunoscuți-necunoscuți". Bartolomeu însuși în predica sa, în parohia Sf. Dumitru din Kurtulus Istanbul, referindu-se la incident a spus: "Este o luptă continuă a noastră pentru supraviețuire și pentru tradițiile noastre vechi pe aceste meleaguri. După mai multe greutăți am început să zărim unele licăriri de lumină, de speranță pentru problemele noastre pe termen lung. Dar fapte neplăcute apar din nou, cum ar fi cele care au avut loc în cimitirul de pe insula Imvros, unde suspecții obișnuiți cunoscuți-necunoscuți sunt responsabili de distrugerea crucilor de pe mormintele din cimitir. Bătălia noastră nu se va termina, însă întotdeauna cu Harul Domnului nostru - a încheiat Patriarhul Ecumenic - cu perseverență, cu perspectiva europeană a Turciei și cu eforturile liderilor săi, suntem încrezători că aceste rezultate mult dorite vor apărea într-o bună zi".
Ministerul de Interne a condamnat episodul și a dispus Magistraturii din Imvros efectuarea unor investigații prompte pentru arestarea celor responsabili.
Astfel de acte demonstrează că există rezerve încă puternice de intoleranță față de grupurile minoritare din Turcia, care încearcă să submineze deschiderile guvernului față de acestea. Executivului, pe de altă parte, în ciuda faptului că vântul pare sa îi sufle în pânze, îi lipsește voința politică necesară rezolvării problemelor minorităților, preferând să le amâne pe termen nelimitat.
După cum s-a menționat în Istanbul, perspectiva europeană a Turciei nu ar trebui să constea numai în cererile privind anumite drepturi, ci, de asemenea, în aplicarea imediată a normelor Uniunii.