Vaticanul a acuzat oficial biserica chineză de gesturi "inacceptabile"
Vaticanul a acuzat China în data de 17 decembrie 2010, de acțiuni "inacceptabile" și "ostile" care provoacă "o pierdere serioasă de încredere", după o întâlnire a Bisericii oficiale.
Vaticanul a acuzat China în data de 17 decembrie 2010, de acțiuni "inacceptabile" și "ostile" care provoacă "o pierdere serioasă de încredere", după o întâlnire a Bisericii oficiale, pe care Vaticanul nu o recunoaște, și dupa hirotonirea unui episcop fără acordul Romei.
Cea de-a 8-a întâlnire a reprezentanților chinezi catolici, în perioada 7-9 decembrie 2010, și hirotonia unui episcop în Chengde (nord), au "deteriorat în mod unilateral dialogul și încrederea care se stabiliseră" cu guvernul chinez, potrivit unei declarații.
Vaticanul și-a exprimat "regretul profund" față de această întâlnire, "impusă multor episcopi, preoți, călugări și credincioși", considerând că modul în care au fost "chemați" și "conduita" demonstrează "o atitudine represivă la adresa exercitării libertății de religie, despre care Vaticanul credea că a dispărut în trecut".
Acesta remarcă un semn de "intoleranță intransigentă" și "condamnă încălcările grave ale drepturilor omului", impuse episcopilor și preoților Bisericii neoficiale care au "fost obligați să participe".
Constatând că "nu poate recunoaște Adunarea Episcopilor din China ca pe o Conferință Episcopală", Vaticanul consideră "regretabil" că un episcop "ilegitim" a fost numit președinte. Pentru Vatican, este de asemenea "trist", că un episcop recunoscut de Roma a preluat președinția Asociației Catolice Patriotice (credincioasă bisericii oficiale).
Papa Benedict al XVI-lea a lansat un apel pe 1 decembrie 2010, către Biserica din China, care "cunoaște o perioadă deosebit de dificilă", referindu-se la hirotonirea recentă a unui episcop "oficial" și la arestările și hărțuirile suferite de unii preoți.
La sfârșitul lunii noiembrie, Vaticanul a condamnat ferm numirea oficială a episcopului, numind-o "o gravă încălcare a libertății religioase și de conștiință". Beijingul a răspuns acuzând Vaticanul de "restricționarea libertății" religiei și susținând că Biserica oficială își poate alege în mod independent episcopii.
Catolicii chinezi sunt estimați la 5.7 milioane, conform cifrelor oficiale, împărțiți însă între Biserica oficială, a cărui cler depinde de autoritățile politice și o biserică nerecunoscută "subterană", care și-a câștigat legitimitatea prin ascultarea față de Papă.
Relațiile dintre China și Vatican, țări fără relații diplomatice din 1951, s-au dezghețat puțin la începutul anului 2010, înregistrând între lunile aprilie și iulie șase episcopi, numiți cu aprobarea comună a Papei și a autorităților chineze.