A văzut lumina tiparului al XXII-lea volum al „Enciclopediei Ortodoxe” din Rusia
A fost tipărit la Moscova, al XXII-lea volum al „Encicopediei Ortodoxe”, editat de Centrul Științific-Teologic al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Acest volum cuprinde mai multe articole începând cu ordinea alfabetică a cuvântului „icoană” continuând până la cuvântul „Inochentie”.
Deschiderea volumului este inaugurată cu un amplu articol despre „icoană” fiind continuată cu articole referitoare la „iconari” ,”iconoclasm” ,”iconostas” ,”iconologie” ,”originalul iconografic” și altele.
Prezente în acest volum sunt și articole dedicate lui „Ilarie din Pictavium”,”Ilarie papa Romei”, „Ildeafans din Toledo” și alți părinți ai Bisericii din Apus și Răsărit.
Sunt consemnați mai mulți sfinți și ierarhi ruși cu numele de „Ilarion” și anume Ilarion mitropolit al Kievului, Ilarion mitropolit de Suzdal și Iuriev (+1708), Ilarion din Lavra Pecerska din Kiev (sec. XI-XII), Ilarion de Pskov și Oezersk (+1476), Ilarion de la Optina (+1873) și teologul și scriitorul Ilarion (Troițchi).
În alte articole cu numele de „Ilarion” sunt cosemnați ierahi ruși contemporani ca și mitropolitul Ilarion (Capral), primul ierarh a Bisericii Ortodoxe Ruse din diaspora, mitropolitul Ilarion (Șucalo) de Donețk și Mariupol precum și mitropolitul Iarion (Alfeev), președintele actual al Departamentului de Relații Externe a Patrarhiei Moscovei.
Un bogat material informativ este dedicat Cuviosului Ilarion cel Mare (+371), care a înființat monahismul în Palestina, precum și a sfinților mucenici din Goția „Ina, Pina și Rima”, care au pătimit pe teritoriul actual a Caucazului.
Despe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul se descrie viața, literatura teologică referitoare la activitatea sa, precum și cinstirea sfântului de lumea creștină.
În acest volum găsim mai multe articole dedicate celor care poartă numele de „Ilie”-sfinți, personalități ai Bisericii, mănăstiri ce poartă acest hram.
Într-un alt articol se relatează despre Catolicosul și Patriarhul Georgiei, arhiepiscop de Mțehetesc și Tbilisi, Ilie al II-lea, care în momentul actual este Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Georgia.
De asemenea sunt consemnate mai multe personalități ale culturii ruse, filosoful Ivan Ilin (1883-1954), teologul, filosoful și compozitorul Vladimir Ilin(1890-1974), filologul, misionarul și marele orientalist Nicolai Ilminschi(1822-1891).
Mai sunt amintiți mai mulți ierarhi cu numele de”Inochentie” și anume misionarul secolului al XIX-lea, Sfântul Inochentie (Veniaminov) mitropolit al Moscovei și Colomeii, Inochentie (Colcițchi) episcop de Irkutsk și Sfântul Inochentie (Borisov) arhiepiscop de Herson și Tavridia.
Denumirea articolului „imperator” ne relatează despre locul monarhului în istoria vieții bisericești din Bizanț, Europa Occidentală și Rusia. Această temă este continuată cu un articol despre „Biserica Imperială” și parțial cu articolul „Investitura” dedicată relațiilor dintre Stat și Biserică în Europa Occidentală din perioada medievală, apoi referitor la Biserica Romano-Catolică, se continuă cu articole despre „Indulgențe” și „Inchiziție”.
Mai sunt cosemnate articole despre țări ca „India”, „Indonezia” sau religii ca și „Hinduismul” sau „religia incașilor”.
Traducere din limba rusă de drd.Nicolai Zagnat