„În viața noastră să avem ca reper credința Sfântului Haralambie“

Arhiepiscopia Iaşilor

„În viața noastră să avem ca reper credința Sfântului Haralambie“

Biserica „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Iași și-a serbat joi hramul. Cu prilejul sărbătorii de anul acesta, racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului ocrotitor a primit un baldachin nou din lemn de stejar.

Ieșenii l-au cinstit joi, 10 februarie, în mod deosebit pe Sfântul Haralambie, care ocrotește biserica ce îi poartă numele, aflată în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Peste 150 de credincioși și-au îndreptat pașii, în ajunul hramului, către lăcașul de închinăciune care adăpostește de mai bine de două decenii un fragment din moaștele Sfântului Haralambie. Cu acest prilej, sfântul lăcaș a fost împodobit cu flori în interior, iar în fața catapetesmei au fost așezate mai multe candele. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. Părintele protopop Constantin Andrei a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre martiriul Sfântului Haralambie, dar și despre rugăciunea pe care a înaintat-o Sfântul către Dumnezeu în care I-a cerut ca oriunde vor fi rămășițe din trupul său „să nu fie lipsă de pâine“.

„Hramul unei parohii este sărbătoarea cea mai frumoasă“

Părintele protopop Constantin Andrei a explicat faptul că prin Spovedanie, Împărtășanie, credință curată și puternică omul este ajutat de Dumnezeu. „Din viața Sfântului Haralambie învățăm faptul că mare putere are credința. Pentru a fi roditoare, credința trebuie să fie puternică, sinceră, să izvorască din inimă, să nu fie formală. Credința trebuie mărturisită, așa cum a făcut Sfântul Haralambie. Cu demnitate, cu tărie de caracter, Sfântul nu s-a despărțit de Mântuitorul Hristos. În viața noastră să avem ca reper credința Sfântului Haralambie. Întâlnirea cu sfinții este benefică pentru sufletul nostru, ne înalță, ne aduce tăria, curajul și ne întărește în credință“, a spus pr. protopop Constantin Andrei. Preoții slujitori au citit rând pe rând din Acatistul Sfântului Haralambie. Părintele paroh Radu Brânză a mărturisit la final faptul că „hramul unei parohii este sărbătoarea cea mai frumoasă, fiind dublată de prezența credincioșilor“. După ce oamenii s-au închinat la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Haralambie, au primit câte un pachet cu alimente și un pahar cu vin cald.
În ziua hramului un sobor de preoți a săvârșit slujba Aghezmei mici, Utrenia și Sfânta Liturghie. (Constantin Ciofu)