Viaţa parohiilor: Enoriaşii din Poieni sunt „abonaţi“ la spectacolele de teatru de la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Viaţa parohiilor: Enoriaşii din Poieni sunt „abonaţi“ la spectacolele de teatru de la Iaşi

La iniţiativa părintelui paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin şi cu sprijinul unor oameni de suflet, micii enoriaşi de la parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Poieni sunt aproape nelipsiţi de la spectacolele de teatru care pot fi vizionate la Iaşi. Totodată, părintele paroh a încercat să le stimuleze aptitudinile artistice, înfiinţând cercuri de pictură şi muzică.

Copiii din parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Poieni, Protopopiatul Iaşi 2, de anul trecut, au un obicei. Ei vin, cu regularitate, să vadă piesele de teatru puse în scenă la Iaşi. Ei au vizionat întâi spectacolele de la Teatrul Luceafărul din Iaşi, apoi au aplaudat premierele Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Ideea de a aduce copiii la teatru a fost a părintelui paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin, care a considerat această acţiune ca o formă de recompensă pentru cei care participă la slujbele bisericii şi la activităţile derulate săptămânal.

"A devenit o obişnuinţă ca lunar să ne rezervăm locuri atât la Teatrul Luceafărul din Iaşi, cât şi la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri". În perioada verii, când actorii sunt în vacanţă, mergem la film, în excursie sau la muzeele din oraş. Odată am fost la Grădina Zoologică din Bârlad. În lunile când din punct de vedere financiar stăteam mai puţin bine am venit în Iaşi, ne-am închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi am avut apoi un program de recreere. Copiii intră într-un soi de rutină zilnică. După ce merg la cursurile şcolii se întorc acasă, iar după ce-şi fac temele petrec foarte mult timp în faţa calculatorului sau în faţa televizorului. De aceea m-am gândit să-i duc la teatru. În acest scop, lunar, alocăm din bugetul parohiei sume pe care mai apoi le întregesc cei care ne sprijină în activităţile noastre şi iubesc copiii", ne-a spus pr. paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin.

Teatru şi pentru părinţi

Demersul părintelui paroh a fost susţinut de primarul comunei Schitu-Duca, Mihai Mihalache, de avocatul Dumitru Olaru şi de prof. univ. dr. Cristian Comisu, şeful disciplinei Poduri din beton armat din cadrul Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" din Iaşi, care au fost de acord să asigure transportul.

"În luna decembrie au fost patru ieşiri cu copiii. Am fost la un concert de colinde la Filarmonica din Iaşi şi la Teatrul Naţional. În altă seară am venit în Iaşi pentru a ne bucura de imaginea oraşului luminat, după ce ne-am închinat moaştelor Sfintei Parascheva din Catedrala mitropolitană din Iaşi. Considerând că ne adresăm prea mult Primăriei şi Şcolii, ne-am gândit să mergem cu maşinile enoriaşilor cărora le-a plăcut foarte mult la teatru. Ulterior a venit solicitarea din partea lor de a organiza ieşiri şi cu părinţii. Ideea m-a bucurat şi am organizat o ieşire la care s-au înscris peste 100 de persoane care doreau să meargă la teatru. Enoriaşii au mărturisit faptul că nu au mai fost la o piesă de teatru de zeci de ani. Oamenii înţeleg astfel că Biserica nu înseamnă doar rugăciunea de la biserică, ci înseamnă comuniune şi o relaţie cât mai bună între preot şi enoriaşi", ne-a mărturisit pr. paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin.

Cercuri de pictură şi muzică

Cu sprijinul prof. Cristina Costin, care face parte din Corul Filarmonicii de Stat Moldova Iaşi, în parohia Poieni a fost înfiinţat şi un cor. Întâlnirile cu tinerii şi copiii din cor au loc în fiecare săptămână, timp de trei ore.

Rezultatele s-au concretizat deja, astfel că răspunsurile liturgice la strană sunt date în fiecare duminică de copii şi tineri.

Ana-Maria Axinte, absolventă a Facultăţii de Teologie "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, secţia Patrimoniu-cultural, şi-a manifestat disponibilitatea de a-i ajuta pe copii să înveţe să picteze. În fiecare sâmbătă, Ana-Maria Axinte se întâlneşte cu copiii timp de două ore, învăţându-i să picteze chipurile sfinţilor.

"Ambele doamne aduc de foarte multe ori materiale de acasă. Pentru a încununa toate aceste eforturi, am organizat o expoziţie cu vânzare anul trecut pe 8 septembrie, de ziua hramului bisericii noastre. Banii rezultaţi i-am pus deoparte pentru ca în vacanţa de vară să organizăm o tabără la mare care să cuprindă şi vizitarea mănăstirilor din Dobrogea", a declarat pr. paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin.

În fiecare sâmbătă după-amiază se desfăşoară proiectul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", care este urmat de slujba Vecerniei la care participă, pe lângă credincioşi, micii cateheţi şi tinerii.

"Este o bucurie imensă să vezi biserica plină de copii care se roagă împreună"

În fiecare post de peste an, în Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" - Poieni se oficiază Sfânta Liturghie doar pentru copii. Micii enoriaşi sunt receptivi, ştiind că slujba este oficiată în mod special pentru ei. "La această slujbă participă copiii, ei cântând la strană, urmând ca la final să se împărtăşească, după ce se spovedesc. E o atmosferă foarte frumoasă, mai ales că de cele mai multe ori au participat şi cadrele didactice. Este o bucurie imensă să vezi biserica plină de copii care se roagă împreună", a afirmat pr. paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin.

La biserică vin constant în jur de 70 de copii, care provin din familii cu venituri mici sau foarte mici. Ei sunt ajutaţi să facă lucruri pe care nu le-ar face cu ajutorul familiei. "După ce am fost la teatru au venit la mine câţiva dintre copii şi m-au întrebat ce şcoală trebuie să facă pentru a ajunge actori. Mi-am dat seama că mi-am atins scopul şi anume acela de a le oferi copiilor modele, altele decât cele pe care le întâlnesc la şcoală, în parohie sau acasă", a adăugat pr. paroh Cristinel-Gheorghiţă Severin.