"Un cerșetor pentru Hristos"  

Dobri Dobrev este un bătrân creștin ortodox din Bulgaria. Pentru faptele lui minunate, el a ajuns sa fie cunoscut drept un "cerșetor pentru Hristos", din banii primiți de la credincioși el ctitorind și ajutând mănăstirile și bisericile ortodoxe.

Intalnirea cu acest bătrân cerșetor bulgar ne-ar putea pune cu ușurință pe gânduri, intrebându-ne care este cerșetorul și care este bogatul, care este părintele și care este neinvățatul.

Dobri Dobrev locuiește in satul Baylovo, localitate aflată la o distanță de 44 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Deși in această localitate s-a născut și a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumărate colțuri ale lumii mulțumită insă bătrânului Dobri Dobrev.

Bătrânul trăiește dintr-o pensie lunară de 160 de leva bulgărești (aproximativ 80 de euro). Incă din anul 1988, in fiecare zi in care nu plouă, bătrânul Dobri Dobrev pleacă din satul natal și vine in Sofia. Bătrânul cerșeste pe străzile din capitala bulgară, tăcut și smerit, așteptând mila trecătorilor, nu pentru sine, care trăiește la fel de smerit precum arată, ci pentru Hristos.

De obicei, bătrânul rugător stă lângă Catedrala Sfântul Alexandru Nevski sau lângă Biserica Sfintii Chiril și Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, ținând in mână o cutie de tablă sau un pahar de plastic, in care adună mila trecătorilor.

Ieșind din tăcere, bătrânul ctitor salută pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: "Bucurați-vă intru Domnul!" Când rosteste cuvinte, acestea sunt puține și desprinse parcă dintr-o Filocalie.

In smerenia lui, bătrânul sărută adesea mâna celor care ii dăruiesc un bănuț. Atât după infățișare, câși după viața lui practică, il putem asemăna pe bătrânul bulgar cu un "nebun pentru Hristos", care de mult nu mai trăiește pentru sine și pentru această lume, ci pentru semenii săși pentru Impărația lui Hristos.

Blând și deloc revoltat pe lumea din jurul său, adesea neatentă față de nevoile credincioșilor, bătrânul Dobri Dobrev ctitorește uimitor de mult bisericile nevoiașe. Astfel, toți banii pe care ii primește drept milostenie, bătrânul ii donează bisericilor nevoiașe, pentru reparații, sau semenilor săi cuprinși de săracie și nevoi. Preasfințitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, mărturisește: "Nu mi-a venit să cred când am văzut chitanța, căci este greu de crezut, că cel mai mare ctitor al catedralei este bătrânul Dobre, cerșetorul imbrăcat in costum național. Astfel, intr-un singur an, acest bătrân a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro)."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele din categoria Documentare

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și