Vinul şi ceaiul verde protejează contra maladiei Alzheimer

Social

Vinul şi ceaiul verde protejează contra maladiei Alzheimer

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, vinul şi ceaiul verde au efecte protectoare contra maladiei Alzheimer întrucât ambele băuturi conţin o moleculă care împiedică plăcile amiloide să distrugă celulele nervoase din creier. Astfel, vinul şi ceaiul verde conţin fiecare un polifenol, resveratrol, respectiv EGCG (epigallocatechin gallate), molecule cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru acţiunile lor benefice contra diabetului, obezităţii şi cancerului.

Maladia Alzheimer se explică prin prezenţa plăcilor amiloide, un agregat de peptide beta-amiloide şi de proteine tau, în creier. Aceste formaţiuni se lipesc de neuroni, provocându-le distrugerea. Cercetătorii britanici au plasat în eprubete de studiu plăci amiloide în prezenţa unor celule nervoase cerebrale umane şi animale. Atunci când au adăugat moleculele extrase din vin şi din ceai verde, plăcile nu mai provocau moartea acestor celule.