Virusul gripei se transmite mai greu în spaţiile cu umiditate ridicată

Social

Virusul gripei se transmite mai greu în spaţiile cu umiditate ridicată

Potrivit unui studiu realizat de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDCP), virusul gripei se transmite mai greu în medii cu umiditate crescută. Pentru a simula transmiterea virusului într-un mediu spitalicesc, cercetătorii au folosit nişte manechine capabile să „respire“ şi să „tuşească“, plasate la distanţă de aproximativ 2 metri unul de celălalt. Particulele virale au fost eliberate printr-o „tuse“, iar o serie de dispozitive amplasate în mai multe puncte ale camerei, dar şi în apropierea gurii manechinelor care „respirau“ au captat aceste particule. Ulterior s-a realizat o evaluare cantitativă a particulelor capturate, dar şi a capacităţii lor infecţioase pentru celulele umane.

Astfel, la un nivel al umidităţii de 23%, între 70% şi 77% dintre particulele virale răspândite în incintă îşi păstrau capacitatea ridicată de infecţie, la o oră după simularea răspândirii lor. Când nivelul umidităţii a fost ridicat la 43%, doar 14% dintre aceste particule mai aveau capacitate virală, iar majoritatea lor a devenit inactivă la 15 minute după simularea răspândirii lor.

Acest lucru explică cvasiabsenţa gripei în lunile de vară, când umiditatea aerului în incinte ajunge uşor la 30%-40%, însă în lunile de iarnă această umiditate scade din cauza sistemelor de încălzire care usucă aerul.