Vizionarea unui film despre Papa Pius al XII-lea

Religia în lume

Vizionarea unui film despre Papa Pius al XII-lea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, a organizat, în perioada 29 martie-12 aprilie 2010, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, a cincea ediție a expoziției-concurs de ouă încondeiate, desene și icoane cu tematică pascală, intitulată generic „Patimile și Învierea Domnului“, informează Biroul de presă al Episcopiei Oradiei. Expoziția a reunit lucrările preșcolarilor și ale elevilor de la grădinițele, școlile și liceele din județul Bihor.

Noi organizăm astfel de expoziții în preajma marilor sărbători creștine. Începând de anul trecut, avem și lucrări ale copiilor de grădiniță, primele ediții fiind destinate tinerilor artiști din școlile generale și din licee. Acum sunt expuse peste 200 de lucrări, dintre care vor fi premiate 50. Există și o secțiune adresată copiilor de la instituțiile de învățământ special, care vor fi și ei premiați pentru frumoasele lor lucrări“, ne-a declarat părintele Radu Rus, Vicar-administrativ al Episcopiei Oradiei.

Papa Benedict al XVI-lea a petrecut un timp din odihna sa de după Paști vizionând un nou film despre Papa Pius al XII-lea, și a sugerat că o cheie pentru interpretarea producției este tema carității. Papa a văzut “Sotto il Cielo di Roma” (Sub cerul Romei) în ziua de vineri, 9 aprilie 2010, după-amiază, în Palatul apostolic de la Castel Gandolfo. Filmul, realizat de compania italiană de producție Lux Vide, îl prezintă pe James Cromwell în rolul Papei Pius al XII-lea. Acțiunea se desfășoară în Roma anilor 1940, și reflectă eforturile Bisericii de a salva oamenii de naziști, precum și complotul lui Adolph Hitler pentru răpirea Papei.

Papa Benedict al XVI-lea a sugerat că acest fel de lucrări au “o valoare deosebită, în special pentru noile generații”. El a spus că deși elevii se poate să fi studiat evenimentele prezentate în film, a le vedea “poate fi util și stimulator” și poate ajuta la a prezenta o perioadă a istoriei pe care evenimentele mai recente și “cultura fragmentată” ne pot face să o uităm. Pontiful a reflectat mai apoi asupra figurii Papei Pius al XII-lea, numindu-l “Papa tinerilor”. “Cu învățătura lui bogată a putut să vorbească oamenilor timpului său, arătând calea Adevărului, și cu marea lui înțelepciune a putut să călăuzească Biserica către orizontul celui de-al treilea mileniu”, a reamintit Papa Benedict al XVI-lea. “Trebuie, însă, să subliniez în mod particular că Papa Pius al XII-lea a fost Papa care, ca părinte al tuturor, a prezidat în caritate în Roma și în lume, mai ales în perioada dificilă a celui de-al doilea război mondial”.

El a amintit accentul pus de Papa Pius al XII-lea pe îndemnul Sf. Paul: “Mai mare dintre acestea este iubirea”. “Primatul carității, al iubirii – care este porunca Domnului Isus – este principiul și cheia de citire a întregii acțiuni a Bisericii, ‘in primis’ a Păstorului ei universal”, a spus Papa. “Caritatea este motivația pentru fiecare acțiune, pentru fiecare intervenție. Este motivația globală care determină gânduri și gesturi concrete, și mă bucur că și în acest film reiese acest principiu unificator”. Papa a propus iubirea drept “cheie de lectură” a filmului, “în lumina mărturiei autentice a acestui mare învățător al speranței și al carității care a fost Papa Pius al XII-lea”.