Vizita Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Aradului: 23-26 septembrie 2011
Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Aradului s-a desfăşurat în perioada 23-26 septembrie 2011 şi a avut în prim plan sfinţirea Mănăstirii Arad-Gai.
Astfel, Preafericirea Sa a fost întâmpinat pe 23 septembrie la Aeroportul din Timişoara de Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat că este o bucurie vizita în acea parte a ţării, deoarece este foarte apropiată de zona locurilor natale, dar şi pentru că se săvârşesc multe lucrări frumoase în această parte a ţării noastre.
Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Timotei, i-a mulţumit Patriarhului României pentru vizita în Eparhia pe care o conduce.
În cea de-a doua zi a vizitei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat cea mai veche vatră monahală din ţara noastră, Mănăstirea Hodoş-Bodrog. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de Te Deum.
Patriarhul României a ţinut şi un cuvânt la acest moment prin care a subliniat că mănăstirea este cea mai veche cu o continuitate istorică neîntreruptă de pe teritoriul României.
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Arad-Gai, în prezenţa a mii de credincioşi.
După slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenţi, printre altele, despre necesitatea lăcaşurilor de cult în viaţa credincioşilor, asemănând o biserică nou sfinţită cu o poartă nouă a Cerului, pentru că în biserică cerul coboară pe pământ şi, astfel, noi, pământenii, să ne putem înălţa duhovniceşte la ceruri. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că Biserica este şi Casa Preasfintei Treimi şi de aceea rostul Bisericii este acela de a sfinţi viaţa noastră. În concluzie, sfinţirea bisericii se face ca noi să venim în biserică şi să ne sfinţim viaţa prin mărturisirea şi iertarea păcatelor, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, prin împlinirea poruncilor lui Hristos, şi anume porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mai multe diplome şi distincţii de vrednicie, cărţi şi obiecte de cult, precum şi cele trei volume dedicate Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
Duminică seară, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Catedrala arhiepiscopală din Arad. În lăcaşul de cult au fost terminate recent pictura Altarului şi a fost poleită catapeteasma.
Pe 26 septembrie Preafericirea Sa a vizitat Seminarul Teologic Ortodox din Arad, unde s-a întâlnit cu elevii şi profesorii instituţiei, după cum ne informează TRINITAS TV.
Aici, Patriarhul României le-a vorbit tinerilor teologi despre importanţa cultivării rugăciunii neîncetate. Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că nu putem vorbi despre Dumnezeu, dacă nu vorbim cu Dumnezeu. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că tradiţia frumoasă ca şcolile de teologie să fie întotdeauna dotate cu un paraclis provine de la faptul că primele şcoli au fost înfiinţate în incinta mănăstirilor.
Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost sfinţită în urmă cu 3 ani.
sursa: basilica.ro