Vom avea din nou vreme caldă
Pentru următoarele două săptămâni, meteorologii estimează o creștere a temperaturii în majoritatea regiunilor, inclusiv la munte.
Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în perioada 7 - 20 octombrie 2013, temperaturile termice din timpul zilei vor creşte până la 22 de grade Celsius în Crişana, Muntenia şi Maramureş, în timp ce minimele vor ajunge chiar şi la 12 - 13 grade Celsius, în Moldova, Dobrogea şi Muntenia. Ulterior, începând din weekend-ul următor, regimul termic va scădea, valorile termice urmând să fie apropiate de normele climatologice ale acestei perioade.
În zona Banatului, în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn se va menţine relativ constant în jurul mediilor multianuale (19-20 grade Celsius), în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată de la 4 grade la începutul intervalului până la 11 grade, în medie, în jurul datei de 11 octombrie, când şi maximele diurne vor marca o creştere de 2-3 grade, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Din 13 octombrie, temperaturile vor scădea uşor şi treptat, spre valori medii de 14 grade, ziua, şi 5 grade, noaptea, rămânând apropiate de norme până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 14 - 15 octombrie.
În regiunea Crişanei, în primele zile, vremea se va încălzi, astfel încât în 11-12 octombrie va deveni relativ caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 22 de grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ 10 grade. Ulterior, un proces de răcire treptată va readuce regimul termic la valori apropiate de cele normale climatologic, de 14 grade ziua şi 4 - 5 grade noaptea, până spre ultimele zile ale intervalului de prognoză. După data de 15 octombrie, va creşte probabilitatea de ploi, dar, pe arii restrânse, acestea se vor semnala şi în jurul datei de 10 octombrie.
În regiunea Transilvaniei, intervalul 7 - 12 octombrie va fi caracterizat de un proces de încălzire treptată, care va determina atingerea unor medii regionale de 21 de grade la valorile maxime şi de 8 - 9 grade la cele minime, vremea devenind caldă pentru debutul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, regimul termic va marca o scădere uşoară şi constantă, revenind la normal, respectiv la medii de 2 grade Celsius, la valorile minime nocturne şi aproximativ 12 grade la cele maxime diurne. Probabilitatea de precipitaţii va creşte după data de 14 octombrie, dar ploile vor fi slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse.
În zona Maramureşului, în primele zile, temperaturile maxime se vor menţine în jurul mediilor multianuale ale perioadei, de aproximativ 18 - 19 grade. Pe 11 octombrie, valorile termice vor marca o creştere de 2 - 3 grade, vremea devenind uşor mai caldă decât în mod obişnuit, apoi vor scădea uşor şi treptat, spre 12 grade ziua şi 4 grade noaptea, în medie, spre sfârşitul intervalului de două săptămâni. Ploi slabe cantitativ se vor semnala, trecător, după data de 10 octombrie.
În Moldova, vremea va continua să se încălzească în primele zile, atingând o valoare medie regională de 18 grade, în jurul datei de 11 octombrie, după care se va răci uşor şi treptat, ajungând în jurul a 12 grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu valori de cel mult 10 grade pe 12 octombrie, apoi în scădere, spre 4 grade în data de 20 octombrie. Ploile vor fi de interes la nivel local, în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 15 octombrie, dar vor fi în general slabe cantitativ.
În zona Dobrogei, în perioada 7 - 12 octombrie, vremea se va încălzi, iar mediile termice vor creşte de la 15 la 20 de grade ziua şi de la 5 la 13 grade noaptea. Începând din 13 octombrie, va avea loc un proces de răcire uşoară şi treptată, astfel încât, la sfârşitul intervalului de prognoză, se vor înregistra valori maxime în jurul a 14 grade şi minime de 7-8 grade, normale pentru finalul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Pe arii restrânse, se vor semnala ploi slabe pe 9 - 10 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză, probabilitatea de precipitaţii se va menţine foarte redusă.
În zona Munteniei, vremea va continua să se încălzească până pe 11-12 octombrie, când se vor atinge medii de 22 de grade ale maximelor diurne şi de 11 grade ale minimelor nocturne, valori cu aproximativ cinci grade mai ridicate decât cele de la începutul intervalului de prognoză. Între 13 şi 20 octombrie, vremea se va răci uşor de la o zi la alta, iar în ultima zi se vor înregistra maxime de 14 grade şi minime de 5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi ploi slabe cantitativ şi restrânse ca arie, în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 16 octombrie.
În Oltenia, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn se va menţine relativ constant, la valori de aproximativ 17-18 grade Celsius, iar pe 11-12 octombrie va marca o creştere de 2-3 grade. Temperaturile minime vor creşte uşor şi treptat, de la o medie regională de trei grade, în prima zi, până la 11 grade, pe 12 octombrie. După această dată, mediile termice, atât diurne cât şi nocturne, vor marca o uşoară scădere de la o zi la alta, urmând a se înregistra valori de 14 grade, respectiv 4 grade în ultima zi a perioadei de prognoză. Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 9 octombrie şi, din nou, trecător, după data de 12 octombrie.
La munte, în prima săptămână, regimul termic mediu diurn se va menţine constant la valori de 12-13 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată de la o medie de aproximativ un grad în prima zi, până la 6 grade în jurul datei de 12 octombrie, când vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă a anului. După această dată, atât ziua, cât şi noaptea, mediile termice vor fi în scădere uşoară de la o zi la alta, iar la sfârşitul intervalului de prognoză se vor înregistra maxime de aproximativ 6 grade şi minime de zero grade, în medie. După data de 10 octombrie, trecător, vor fi precipitaţii slabe, pe arii restrânse. Vor predomina ploile, dar la altitudini de peste 1.700 metri, spre sfârşitul intervalului de prognoză, pot fi şi lapoviţe sau ninsori.
Prognoza ANM are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.