Vreme rece din 11 noiembrie
Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valorile termice prognozate pentru intervalul 4 - 17 noiembrie se vor încadra, în general, în normele climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor ţării. Cu toate acestea, o scădere accentuată a temperaturilor va avea loc după data de 11 noiembrie, când în întreaga ţară regimul va cunoaşte o răcire accentuată, iar mercurul din termometre nu va arăta mai mult de 10 - 11 grade Celsius, pe timpul zilei.
În zona Banatului, potrivit estimărilor, după primele două zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, valorile termice vor marca o scădere accentuată, atingând, în medie, maxime diurne de 12 - 14 grade şi minime nocturne de aproximativ 4 - 5 grade Celsius, pe 7 noiembrie. În următoarele zile, regimul termic va marca o uşoară creştere, cu 3 - 4 grade, dar după 11 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată. Prin urmare, la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor înregistra medii de 9 - 10 grade ale temperaturilor diurne şi de aproximativ două grade pentru cele nocturne, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decadă a lunii noiembrie. Probabilitatea de ploi pe arii extinse şi izolat moderate cantitativ va fi semnificativă în jurul datei de 6 noiembrie şi, din nou, pe 10 noiembrie. După data de 11 noiembrie vor fi ploi pe arii restrânse şi slabe cantitativ.
În regiunea Crişanei, vremea va fi caldă în primele zile, dar apoi se va răci accentuat pe 6 şi 7 noiembrie, când mediile temperaturilor maxime vor fi de 11 - 12 grade ziua şi 4 grade noaptea, caracterizând o vreme normală termic pentru prima decadă a lunii. În intervalul 8 - 10 noiembrie, o nouă încălzire va determina o creştere cu 3 - 4 grade a temperaturii aerului, pentru ca, după data de 11 noiembrie, regimul termic să scadă uşor de la o zi la alta, spre valori diurne de 8 grade şi nocturne de două grade, în medie, la sfârşitul intervalului de prognoză. Ploi pe arii extinse, izolat mai importante cantitativ, vor fi pe 5-6 noiembrie şi din nou, între 10 şi 12 noiembrie. În rest, ploile se vor semnala sporadic şi vor fi nesemnificative cantitativ.
În regiunea Transilvaniei, valorile termice vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în primele zile ale perioadei de prognoză, când vor fi valori maxime de 18 - 21 de grade şi minime de 9 - 10 grade. Pe 6 şi 7 noiembrie, o răcire accentuată va determina scăderea cu 8 - 10 grade a regimului termic, până la aproximativ 9 grade ziua şi 2 grade noaptea. Ulterior, va avea loc o uşoară încălzire, iar în intervalul 9 - 11 noiembrie vor fi temperaturi cu 4 - 5 grade mai ridicate. După data de 11 noiembrie, vremea se va răci uşor de la o zi la alta, până la maxime de 6 - 7 grade şi minime de -2 şi 0 grade, valori uşor sub cele normale la jumătatea lunii noiembrie. Vor fi ploi pe arii extinse pe 5 - 6 noiembrie, iar după data de 10 noiembrie precipitaţiile, slabe cantitativ, se vor semnala aproape zilnic, însă pe suprafeţe restrânse.
În zona Maramureşului, temperaturile maxime se vor menţine peste normele perioadei în primele zile, când se vor înregistra medii în jurul a 16 - 18 grade ale temperaturilor maxime şi 10 - 11 grade ale celor minime. Pe 6 - 7 noiembrie, vremea se va răci accentuat, spre valori diurne de 10 - 11 grade şi nocturne, în medie, de aproximativ 3 grade Celsius, caracterizând o vreme normală termic pentru această dată. Va urma o uşoară încălzire, astfel că între 9 şi 11 noiembrie temperaturile vor creşte cu 4 - 5 grade, pentru ca după 11 noiembrie să scadă treptat, atingând la sfârşitul perioadei de prognoză medii ale maximelor de 7 - 8 grade, în timp ce minimele vor coborî spre zero grade Celsius. Ploi mai importante cantitativ se vor semnala pe 5 - 6 noiembrie şi între 10 şi 12 noiembrie. În rest, precipitaţiile, neînsemnate cantitativ, îşi vor face apariţia trecător, pe arii restrânse.
În Moldova, în primele zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice care vor atinge, în medie, 18 - 20 de grade Celsius, dar pe 6 şi 7 noiembrie vremea se va răci accentuat şi nu se vor mai depăşi medii diurne de 11 - 12 grade, normale pentru această perioadă. În acelaşi timp, minimele nocturne vor scădea, de la 11 - 12 grade la începutul intervalului, spre 3 - 5 grade în jurul datei de 8 noiembrie. În următoarele zile, temperaturile medii vor creşte cu 2 - 3 grade, dar după 11 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcire treptată. Prin urmare, la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor înregistra 7 - 8 grade ziua şi 1 - 2 grade noaptea, în medie, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru jumătatea lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă, exceptând data de 6 noiembrie când sunt de aşteptat ploi pe arii extinse, dar şi intervalul 11 - 12 noiembrie, când vor fi ploi slabe, la nivel local.
În zona Dobrogei, vremea va fi caldă la începutul intervalului de prognoză, apoi se va răci, iar mediile temperaturilor maxime vor scădea, de la 20 - 21 de grade în primele zile, spre aproximativ 13 grade pe 7 - 8 noiembrie. Va urma o uşoară încălzire, cu 2 - 3 grade, în medie, pentru ca după 12 noiembrie temperatura aerului să scadă uşor şi treptat, spre 10 - 11 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, scăzând de la 12 - 14 grade în primele nopţi, spre 4 - 5 grade pe 8 noiembrie şi, din nou, în ultimele nopţi. Ploi mai importante se vor semnala în jurul datei de 6 noiembrie, va ploua şi în jurul datei de 12 noiembrie, iar în rest probabilitatea de precipitaţii va fi redusă.
În zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului, maximele termice vor fi de 20 - 22 de grade Celsius, în medie, iar minimele de 10 - 12 grade Celsius şi vor caracteriza o vreme caldă pentru prima decadă a lunii noiembrie. În următoarele două zile, valorile termice vor scădea, spre 14 grade ziua şi 3 grade noaptea pe 7 - 8 noiembrie, pentru ca apoi să crească din nou cu 2 - 3 grade. După 11 noiembrie, vremea va intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată, ce va determina spre 16 - 17 noiembrie valori medii diurne de 9 - 10 grade, şi minime nocturne de 2 - 3 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai mare în jurul datei de 6 noiembrie. În restul intervalului, doar izolat şi trecător va ploua slab, cel mai probabil după 11 - 12 noiembrie.
În Oltenia, vremea va fi caldă în primele zile ale perioadei de prognoză, când valorile termice diurne vor atinge, în medie, 21 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10 - 12 grade. Apoi, temperaturile maxime vor scădea şi se vor situa în jurul unei valori medii de 13 grade Celsius ziua, respectiv 3 grade noaptea, în zilele de 7 şi 8 noiembrie. În următoarele zile regimul termic va marca o uşoară creştere, de 2 - 3 grade, dar după data de 11 noiembrie temperaturile maxime vor scădea, spre medii de 8 - 9 grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor fi de 5 - 6 grade între 10 şi 14 noiembrie, cu tendinţă de scădere spre 2 grade Celsius în ultima zi a prognozei. În zilele de 5 şi 6 octombrie va ploua pe arii mai extinse, iar apoi probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ, pe arii restrânse, va creşte după 11 octombrie.
La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la începutul intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12-14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4 - 6 grade. Pe 6 şi 7 noiembrie vremea se va răci, temperaturile diurne vor scădea spre 2 - 3 grade, iar cele nocturne vor fi uşor sub zero grade Celsius. Ulterior, regimul termic va marca o creştere de 4 - 5 grade, pentru ca, după zilele de 11 şi 12 noiembrie, vremea să se răcească uşor de la o zi la alta, spre valori maxime de două grade şi minime între -4 şi -3 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. Precipitaţii pe arii extinse, predominant ploi, vor fi pe 5 - 6 noiembrie. După 10 noiembrie, local va ploua slab, iar în ultimele zile ale prognozei vor fi precipitaţii slabe mixte.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 4-17 noiembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.