Zeci de copii au bătut toaca în ctitoria ştefaniană din Hârlău

Arhiepiscopia Iaşilor

Zeci de copii au bătut toaca în ctitoria ştefaniană din Hârlău

La Hârlău a avut loc azi concursul de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer“, ediţia a III-a, dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Hârlău, în parteneriat cu Primăria Hârlău şi s-a bucurat de prezenţa a 50 de copii din trei judeţe ale Moldovei.

Copiii şi tinerii din peste 30 de parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat azi la concursul de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer“, organizat de Protopopiatul Hârlău. Participanţii s-au adunat în jurul prânzului la sediul Protoieriei Hârlău. De aici a pornit parada portului popular, în cadrul căreia un grup de copii, îmbrăcaţi în costume naţionale au bătut toaca. Pe traseul către Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" localnicii au admirat portul popular al copiilor şi tinerilor din judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava. Parada a fost însoţită de stropi binecuvântați de ploaie. "Privind în mulţime, se poate vedea că entuziasmul fetelor și băieților este pe măsură. La această manifestare am invitat şi autorităţile locale, directorii de la şcolile din oraş, precum şi preoţi din parohii aflate în judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava", a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. Alături de cei aproape 50 de concurenţi, la manifestare au participat copii de la Şcoala Generală "Petru Rareş" din Hârlău. "Am învăţat să bat toaca la biserică. Toaca se bate la începutul fiecărei Sfinte Liturghii sau în ajunul duminicilor şi sărbătorilor", a spus unul din copiii care a mers în faţa paradei bătând toaca. Înainte de începerea concursului, a avut loc un spectacol artistic. Părintele protopop Nicolae Crăciun, iniţiatorul evenimentului, a menţionat că juriul (pr. Dumitru Tincu, prof. Neicu Aurel, ing. Constantin Cernescu) va avea în vedere calităţile interpretative ale concurenţilor şi vestimentaţia. Deși are doar 3 ani, Matei Tomulesei Tudor a venit împreună cu mama lui la concursul de toacă pentru a câştiga un premiu. Un alt junior de 5 ani, Justinian Crăciun, a venit la concursul de la Biserica "Sfântul Gheorghe" pentru a-şi arăta talentul în a bate toaca. "Am învăţat să bat toaca de la părinţii şi fraţii mei. Mă simt foarte bine când bat toaca la biserică. Am mai participat şi la festivalul internaţional de toacă de la Victoria-Braşov", a mărturisit Justinian Crăciun.

"Am exersat bătutul toacei ori de câte ori am mers la biserică"

Primarul oraşului Hârlău, care a fost şi preşedintele comisiei de jurizare, şi-a exprimat la final bucuria că la concursul de toacă s-au înscris mulţi copii şi tineri. "Prezenţa unui număr atât de mare de copii şi tineri înseamnă că există o mare dragoste faţă de cele creştineşti. Mă bucur că iniţiatorii concursului au avut ideea de a organiza competiţia în acest străvechi sfânt lăcaş. Felicit pe toţi participanţii la concurs. Este impresionant că la această competiţie s-au înscris chiar şi copii care nu demult au împlinit vârsta de doi ani", a spus primarul oraşului Hârlău, Constantin Cernescu. Marele premiu al concursului de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer“ a fost obţinut de Mihai Ianovici din Pârcovaci. "Pentru mine şi pentru familia mea, acest premiu înseamnă foarte mult. Mi-am dorit foarte mult să câştig acest premiu pentru că sunt pasionat de bătutul toacei. Este al treilea an de când particip la acest concurs, iar la competiţia de la Victoria-Braşov am fost de două ori, alături de părintele protopop Nicolae Crăciun. Nu am făcut o pregătire deosebită pentru concursul din acest an, ci am exersat bătutul toacei ori de câte ori am mers la biserică", a amintit Mihai Ianovici. Premiile de la finalul competiţiei au fost oferite din partea Protopopiatului Hârlău şi a Primăriei Hârlău, prin amabilitatea primarului Constantin Cernescu.