Zilele Austriei și Cehiei s-au sărbătorit la Oravița
Sâmbătă, la Oravița, au fost marcate Zilele Austriei și Cehiei prin diferite activități, desfășurate în prezența ambasadorilor celor două țări, dar și a ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini.
"Sunt bucuroasă că Primăria Oravița a avut ideea prezentării unui filmuleț prin care să facă cunoscute obiectivele turistice. Eu voi ține cont de județul Caraș-Severin, dar important e să primesc proiecte, pentru a le da mai departe spre finanțare. Cred că o idee de promovare ar fi și întocmirea unui traseu și o prezentare turistică doar pentru această zonă. Mă bucur că ambasadorii celor două țări prietene vor duce mai departe mesajul că România are domenii turistice deosebite", a declarat ministrul Maria Grapini.
Evenimentul a debutat cu o întâlnire între Ambasadorii și Consulii Austriei și Cehiei și a ministrului IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului, Maria Grapini, cu primarul orașului Dumitru Ursu și membrii Consiliului Local Oravița.
"Sper ca după această vizită, doamna ministru Maria Grapini să fie aliatul nostru, la guvern, pentru a realiza tot ceea ce ține de infrastructură, deoarece, fără infrastructură, nu vom putea dezvolta sub nicio formă turismul. Noi am întocmit și o hartă pe care au fost trecute toate obiectivele turistice, iar luna viitoare vom participa, în premieră, și la Târgul de Turism de la Londra", a afirmat Dumitru Ursu, primarul Oraviței.
Zilele Austriei și Cehiei s-au sărbătorit împreună, deoarece, sunt foarte apropiate ca date, respectiv, în 26 și 28 octombrie. Pe de altă parte, cele două țări au și unele legături istorice, a precizat Excelența Sa Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei la București.
"În plus, trecutul istoric, dar și prezentul ne arată că o comunitate puternică de limbă cehească și o comunitate puternică vorbitoare de limba germană trăiesc aici, împreună, în zona Banatului Montan. De asemenea, există și motivația politică. Atât Republica Cehă, cât și Austria au relații foarte bune în plan politic cu statul român, ceea ce este o ocazie foarte bună să sărbătorim aici, la Oravița, unde am venit pentru prima oară", a declarat Michael Schwarzinger.
Excelența Sa Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehia la București, a subliniat că vine destul de des în Banatul Montan, având în vedere că aici trăiește o mare comunitate de cehi, dar și pentru faptul că anual, în Caraș-Severin vin aproximativ 7.000 de turiști cehi.
"Avem foarte multe proiecte împreună, un proiect al școlilor, prin care acestea sunt ajutate, avem proiecte culturale, dar și în domeniul agro-turistic, prin care vin aici mii de turiști. Totodată, ne-am gândit să sărbătorim la Oravița zilele țărilor noastre, pentru multietnicitatea din zonă și multiculturalismul de aici", a afirmat Jiri Sitler.
Programul activității a cuprins și o vizită la Grădinița PP nr. 1 din Oravița, unde a avut loc un program artistic oferit de copiii, scopul fiind unul caritabil. Oaspeții evenimentului s-au deplasat apoi și la Teatrul Vechi Mihai Eminescu din oraș, cel mai vechi teatru din țară.