Ziua Internaţională a Astronomiei - 13 octombrie
Astronomii Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu care au descoperit stelele Galaţi V1 şi Galaţi V2, singurele ce poartă nume româneşti, au fost felicitați de premierul Victor Ponta, cu ocazia Zilei Internaţionale a Astronomiei.
"Astăzi de Ziua Internaţională a Astronomiei îi felicităm pe astronomii români care au descoperit Galaţi V1 şi Galaţi V2, singurele stele variabile cu nume româneşti descoperite pe cerul ţării noastre. Stele fac parte din constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda şi au fost studiate la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi", a scris premierul, duminică, pe pagina sa de Facebook.
La Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, în septembrie, au fost descoperite două stele variabile de către Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu. Observaţiile astronomice au fost realizate în august 2012 cu telescopul principal al observatorului, iar analiza datelor a fost realizată în septembrie anul acesta.
Ziua Astronomiei se sărbătoreşte de două ori pe an, primăvara şi toamna.
*****
Ziua Internațională a Astronomiei este o manifestare care a apărut mai întâi în Statele Unite ale Americii în anul 1973, în California, Când astronomul amator Douge Berger (președintele unui club local, Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite pamenii să vină șa o seară de observații cu clubul, într-un loc depărtat de oraș și greu accesibil, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoapele în mijlocul orașului și să arate minunile cerului, publicului trecător, care altfel, nu ar avea ocazia să aibă parte de o astfel de experiență.
Ideea a prins și în scurt timp a devenit tradiție, această zi fiind sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii și alte instituții de profil din întreaga lume.
Ziua Internațională a Astronomiei este o zi de promovare a astronomiei către publicul larg, prin prezentări, observații astronomice în parcuri, demonstrații și pentru a atrage atenția publicului asupra acestei științe. Este un moment în care astronomii amatori și cei profesioniști se reunesc pentru a împărtăși din informațiile și cunoștințele lor, oferind tuturor celor interesați posibilitatea de a observa în mod direct frumusețile bolții cerești.