Ziua Internaţională a Nevăzătorilor - 15 octombrie
Conform unei statistici publicate la 30 iunie de către Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în România trăiesc 3.200 de copii şi 106.588 adulţi cu handicap vizual. Dintre aceştia, 1.116 copii şi 54.559 adulţi sunt încadraţi la gradul "grav" de handicap.
Asociaţia Nevăzătorilor din România este o organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică. Aceasta reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii. Asociaţia cuprinde circa 80.000 de membri, persoane încadrate în categoriile de handicap vizuale grav, accentuat şi mediu.
După anul 1990, Conferinţele Naţionale (Adunările Generale) ale organizaţiei şi ale filialelor sale s-au ţinut cu regularitate, o dată la cinci ani. În cadrul acestor conferinţe, s-au ales organele de conducere ale filialelor şi ale Consiliului Director Naţional. Numărul de filiale a crescut de la 16 la 30, sporind totodată reţeaua sucursalelor şi a cluburilor, precum şi cifra personalului salariat.
Asociaţia Nevăzătorilor din România a încheiat parteneriate cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, printre care: Ministerul Educaţiei pentru tipărirea de manuale şcolare în braille, pentru întreaga ţară, în tipografia de specialitate a Asociaţiei, singura din România care are capacitatea de a produce tiraje mari în scriere braille; Ministerul Culturii şi Agenţia Fondului Cultural Naţional, în vederea susţinerii publicaţiilor în braille; Societatea Română de Radiodifuziune care, din 1992, a inclus în programele sale emisiuni cu subiecte referitoare la viaţa deficienţilor de vedere; Uniunea Scriitorilor din România pentru imprimarea audio a valorilor literaturii române în formate specifice nevăzătorilor.
*****
Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a "Zilei bastonului alb", instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.
Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa şi apoi răspândindu-se în America de Nord.
James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susţine că el este inventatorul bastonului alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-şi vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai uşor de către şoferi. Nu au trecut zece ani şi bastonul alb şi-a făcut prezenţa în societate.
În februarie 1931, Guilly d'Herbemont a lansat o mişcare naţională privind folosirea bastonului alb de către nevăzătorii francezi. Campania fiind mediatizată pe larg în ziarele englezeşti, ea a fost adoptată şi de Marea Britanie, acţiunea fiind sponsorizată de către Cluburile "Rotary".
Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internaţional "Lions", când, în 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat că bastonul negru nu este prea bine văzut de şoferi. Clubul "Lions" a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto.
În 1931, clubul a început un program naţional, în SUA, de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În anii '20-'30, nevăzătorii mergeau ţinând bastonul diagonal în faţa lor într-o poziţie fixă. Dar atunci când veteranii orbi din Al Doilea Război Mondial s-au întors în America, forma şi modul de utilizare a bastonului alb au fost iarăşi schimbate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viaţă activă.
La începutul anilor 1960, mai multe organizaţii statale şi agenţii de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor şi celor cu deficienţe de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca 'Ziua bastonului alb' în toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluţia HR 753, prin care îl autoriza pe preşedintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind "Ziua bastonului alb".
În 2011, preşedintele american Barack Obama a numit această zi şi "Blind Americans Equality Day". Ulterior, de ajutorul acestui 'prieten fidel' au putut beneficia nevăzători din lumea întreagă.
În România, primul Club "Lions" a fost înfiinţat în 1990.