Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități - 3 decembrie
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat în anul 1992, prin rezoluția 47/3, data de 3 decembrie ca fiind Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).
Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% din populația lumii au un handicap, de accea, la nivel mondial se încearcă educarea și conștientizarea populației referitoare la această categorie defavorizată. Totodată, se demarează proiecte și programe destinate persoanelor care suferă de o dizabilitate, pentru a le putea integra în societate, de a le educa pentru a deveni independente și de a le implica în cât mai diverse sfere de activitate.
Obiectivele Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități sunt promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.
Deoarece handicapul le poate cauza probleme comportamentale, aceste persoane sunt mariginalizate de către societate și, de cele mai multe ori, discriminate, copiii fiind cei mai vulnerabili și cei mai afectați, pentru că ei nu înțeleg că sunt diferiți, înțeleg și se exprimă mai greu. Astfel, majoritatea programelor derulate sunt orientate către întreaga populație, cu scopul de a sensibiliza, accepta și integra pe cei care au nevoie de ajutor special.
În România, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare și de educație specială, al inspectoratelor școlare și al Guvernului.