Ziua Internațională a Solidarității Umane - 20 decembrie
În fiecare an, la data de 20 decembrie, se sărbătorește "Ziua Internațională a Solidarității Umane".
Tema anului 2013, care este stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU), este: "Reducerea decalajelor pentru atingerea — Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului".
Cu această ocazie, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, îndeamnă oamenii din toate națiunile, de toate credințele, culturi și tradiții să lucreze împreună pentru o cauză comună, aceea de a păstra promisiunea făcută la început de mileniu, de a lăsa moștenire generațiilor viitoare — pacea, prosperitatea și un progres durabil.
"Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea", declara Lech Walesa, fondatorul mișcării muncitorești "Solidaritatea" și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul președinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a "Zilei Internaționale a Solidarității Umane", cea din 2006.
La 22 decembrie 2005, Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 20 decembrie ca fiind "Ziua Internațională a Solidarității Umane", prin Rezoluția 60/209, pornind de la identificarea solidarității ca una dintre valorile fundamentale și universale, care trebuie să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.
Scopul acestei zile este acela de a sărbători unitatea în diversitatea umanității, de a reaminti guvernelor obligația de a respecta angajamentele internaționale. Cu această ocazie sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.