Ziua Minorităților Naționale - 18 decembrie

Social

Ziua Minorităților Naționale - 18 decembrie

Anual, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua Minorităților Naționale.

La data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Prin urmare, acest document internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța și l-au adoptat, reglementând data de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.

România s-a aliniat normelor internaționale prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca fiind Ziua minorităților naționale din România, acestă zi fiind sărbătorită de către toate minoritățile etnice din țara noastră: maghiari, rromi, germani, ucraineni, ruși, lipoveni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi, croați, cehi, slovaci, polonezi, greci, albanezi italieni.

Cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), din cadrul Guvernului României, organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități: cântece și dansuri tradiționale, expoziție de costume și obiecte de artizanat și bucătăria tradițională.

*****

Evenimentul care a deschis seria manifestărilor din acest an a fost masa rotundă cu tema "Bune practici desprinse din proiectele interetnice ale anului 2013", care s-a desfăşurat marți, 17 decembrie la Casa Dunării din Bucureşti. În deschiderea lucrărilor, a luat cuvântul Enikő Katalin Lacziko, secretar de stat la DRI, după care iniţiatorii şi organizatorii celor mai reuşite proiecte sprijinite financiar de DRI în anul 2013 au prezentat date despre desfăşurarea şi rezultatele acestora. La finalul prezentărilor a avut loc un schimb de experienţă între promotorii de proiecte interetnice, având ca punct de interes teme prioritare în domeniul relaţiilor interetnice pentru anul 2014.

Conform siteului oficial al DRI, ziua de 18 decembrie, găzduită tot de Casa Dunării, va fi orientată prin tematica aleasă spre idei de viitor – promovarea economiei sociale ca resursă pentru dezvoltarea comunităţilor, aplicarea eficientă a standardelor interne şi internaţionale referitoare la minorităţile naţionale, oportunităţile de colaborare create de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării pentru organizaţiile minorităţilor naţionale.

În deschidere este programat un eveniment realizat în colaborare de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Reprezentanţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în România (PNUD) – conferinţa de încheiere a proiectului "Economia socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor de romi din România", proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".

Din partea iniţiatorului şi a partenerilor care au pus în aplicare acest proiect vor lua cuvântul Andrei Oprea, director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - România, Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, doamna Mirela Faitas, director executiv, Alianţa Civică a Romilor din România, Bogdan Lăzărescu, manager proiect la Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională CADI Eleutheria şi Cătălina Șerban, coordonator proiect PNUD, care vor prezenta rezultatele programatice şi recomandările strategice cu care se încheie proiectul. În paralel cu alte puncte din program se va desfăşura un workshop cu tema "Economia socială – provocări şi oportunităţi de dezvoltare pentru comunităţile de romi şi pentru alte minorităţi naţionale".

În cadrul evenimentului se va lansa un nou proces de monitorizare, cel de-al IV-lea, privind modul în care România pune în aplicare prevederile Convenţiei – cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, instrument juridic al Consiliului Europei. Acest punct va fi susţinut de către Oana Rogoveanu, directorul Direcţiei Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor şi Consiliul Europei din Ministerul Afacerilor Externe şi Lacziko Enikő Katalin.

Pe agenda evenimenului se mai regăsește și o prezentare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, program macroregional la care participă 14 state din întreg bazinul dunărean, inclusiv România, la care vor participa Emeric Bartha, secretar general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, care are sediul în Casa Dunării și Emanuel Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism, coordonator din partea României al Ariei 3. Cultură, turism, contacte directe între oameni. Această arie oferă cele mai variate oportunităţi în viitorii ani pentru proiectele minorităţilor naţionale.

La finele programului vor fi mesajele de felicitare din partea DRI şi a Grupurilor parlamentare ale minorităţilor naţionale, un concert de cântece tradiţionale în diferite limbi susţinut de Ansamblul Acapella din Bucureşti, precum şi o recepţie oferită în onoarea invitaţilor cu prilejul Zilei minorităţilor naţionale.