Ziua Mondială Braille - 4 ianuarie

Social

Ziua Mondială Braille - 4 ianuarie

Anual, la data de 4 ianuarie se aniversează Ziua Mondială Braille, care, totodată, marchează și ziua de naștere a inventatorului alfabetului cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, folosit de nevăzători, Louis Braille.

 

Louis Braille s-a născut în Franța, la Coupvray, un sat situat la 40 de km de Paris, la data de 4 ianuarie 1809. Louis Braille și-a pierdut vederea în anul 1812, la vârsta de 3 ani, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său.

Între anii 1816 şi 1818 a urmat cursurile comunale din Coupvray, iar la data de 15 februarie 1819 a intrat la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris, remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură, obținând premii pentru tricotaj, pentru confecţionarea de pantofi de casă împletiţi şi din fâşii, ca şi pentru gramatică, istorie, geografie, aritmetică, retorică, logică, algebră, geometrie, violoncel și pian.

În perioada anilor şcolari 1823-1827, în timp ce îşi urma studiile, a îndeplinit şi funcţia de "contramaistru" în cadrul atelierului de pantofi de casă din fâşii şi din împletituri, iar în anul şcolar 1827-1828 i s-au încredinţat câteva clase urmând ca la data de 8 august 1828 să fie promovat la gradul de "repetitor" (n.r. profesor), iar când aceștia au obţinut titlul de profesor, Loius Braille a făcut parte din prima promoţie. A continuat să predea pentru suma de 25 franci pe lună a continuat să predea cele mai diferite materii: gramatică, istorie, geografie, aritmetică, algebră, geo­metrie, pian, violoncel.

Începand cu anul 1822, Braille a început cercetările pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, pornind de la procedeul scrierii nocturne elaborate de Charles Barbier de la Serre, sistem folosit pentru codarea mesajelor militare, terminând alfabetul Braille în anul 1824. Sistemul lui Barbier folosea 12 puncte, iar cel al lui Braille doar 6 pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).

În anul 1833 Louis Braille este numit profesor la Institutul Regal al Nevăzătorilor din Paris, iar în anul 1834 trece de la scrierea Braille pe o parte a paginii, la imprimarea faţă/verso, urmând ca în 1847 să termine tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărți pentru nevăzători.

După o îndelungă suferință, la data de 6 ianuarie 1852, Louis Braille moare la Paris, fiind înmormântat la Coupvray la data de 10 ianuarie.

În cadrul unui congres internațional organizat la Paris în anul 1878, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învățare a cititului pentru persoanele nevăzătoare.

În semn de recunoaștere a meritelor sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare.