Ziua Mondială a Justiției Sociale - 20 februarie

Social

Ziua Mondială a Justiției Sociale - 20 februarie

    • Ziua Mondială a Justiției Sociale - 20 februarie
      Ziua Mondială a Justiției Sociale - 20 februarie

      Ziua Mondială a Justiției Sociale - 20 februarie

"Diferențele dintre săraci și bogați sunt mari și în creștere în toată lumea. Trebuie să facem mai multe pentru a împuternici oamenii prin munca decentă, să sprijinim oamenii prin programe de protecție socială și să ne asigurăm că vocile celor săraci și marginalizați sunt auzite", spune Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite, în mesajul său, cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Sociale.

 

 

"Justiția socială este un principiu fundamental pentru coexistența pașnică și prosperă între și printre națiuni. Susținem principiile justiției sociale atunci când promovăm egalitatea de sex sau drepturile băștinașilor și nomazilor. Promovam justiția socială atunci când distrugem barierele pe care oamenii le întâmpină din cauza vârstei, a sexului, a rasei, a etniei, a religiei, a culturii sau a dizabilităților", mai spune mesajul postat pe siteul oficial al Națiunilor Unite.

Ziua Mondială a Justiției Sociale a fost marcată pentru prima dată la 20 februarie 2009 și a reliefat importanța justiției sociale ca imperativ etic care ar trebui să ne ghideze munca de toate zilele.

Pentru Natiunile Unite, justiția socială reprezintă esența misiunii de promovare internațională a dezvoltării și a demnității umane.

La cea de a 62-a întrunire a Adunării Generale a ONU (Organizația Națiunilor Unite), desfășurate în noiembrie 2007, s-a hotărât ca ziua de 20 februarie să fie Ziua Mondială a Dreptății Sociale, iar statele membre au fost invitate să dedice acestei zile activități naționale în concordanță cu obiectivele Summit-ului Internațional pentru Dezvoltarea Socială. Celebrarea acestei zile a început cu anul 2009.

Principiile enunțate în cadrul Summit-ului Internațional pentru Dezvoltarea Soacială pun accentul pe dreptatea socială, solidaritate, armonie și egalitate, atât în interiorul statelor, cât și între ele. Aceste principii reprezintă valorile fundamentale care asigură existența societăților. Pentru a creea un cadru benefic tuturor cetățenilor, ONU recomandă guvernelor să demareze toate măsurile necesare pentru a promova dreptatea socială la nivel național, regional și internațional. Totodată, ONU militează pentru promovarea distribuției echitabile a veniturilor și un acces mai bun la resurse prin intermediul egalității de șanse pentru toți membrii comunității.

Prin hotărârea de a stabili data de 20 februarie ca Ziua Mondială a Justiției Sociale, ONU dorește ca dezvoltarea din acest domeniu să asigure protejarea și consolidarea demnității umane. Adoptarea de către Organizația Internațională a Muncii a "Declarației privind justiția socială" pentru o globalizare echitabilă este încă o dovadă a preocupării ONU pentru justiția socială. Declarația se concentrează asupra garantării unui venit corect tuturor angajaților, protecție socială, dialog social și respectarea principiilor și drepturilor fundamentale ale angajaților.

Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale ONU ar trebui să contribuie la consolidarea eforturilor desfășurate de ONU pentru eradicarea sărăciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate între sexe și acces fără restricții la bunăstarea socială și justiție.