Ziua Mondială a Statisticii - 20 octombrie

Social

Ziua Mondială a Statisticii - 20 octombrie

Pe 20 octombrie, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) marchează "Ziua Mondială a Statisticii", ca o recunoaştere a importanţei fundamentale de a susţine capacitatea statistică naţională, de a produce statistici relevante şi oportune privind dezvoltarea social-economică a statelor, necesare pentru luarea deciziilor, pentru elaborarea politicilor naţionale şi asigurarea monitorizării acestora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cadrul celei de a 64-a sesiuni, pe 3 iunie 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia A/RES/64/267 privind celebrarea, în premieră, a "Zilei Mondiale a Statisticii" la 20 octombrie 2010, cu scopul creşterii gradului de conştientizare a importanţei şi rezultatelor obţinute de institutele naţionale de statistică.

Aproape 2.100 organizaţii din 124 ţări participă la "Anul Internaţional al Statisticii" (Statistics 2013) la nivel global. aceasta reprezentând o iniţiativă mondială prin care se evidenţiază contribuţia ştiinţei statistice la identificarea soluţiilor provocărilor globale, inclusiv la bunăstarea populaţiei mondiale.

Celebrarea "Zilei Internaţionale a Statisticii" are pe agendă Obiectivele iniţiativei "Statistics 2013", care constau în sporirea gradului de înţelegere a publicului cu privire la puterea şi impactul statisticilor asupra tuturor aspectelor societăţii şi în promovarea statisticii ca profesie în rândul liceenilor şi studenţilor.

Acţiunile organizate pentru acest dublu eveniment evidenţiază importanţa statisticii pentru o arie largă de domenii şi sectoare de activitate, precum fizică, biologie, psihologie, economie, sociologie, mediul de afaceri, mass-media, factorii de decizie politică, angajatori, studenţi, dar şi pentru publicul larg. Printre participanţii la acţiuni se numără societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, universităţi, şcoli, întreprinderi, agenţii guvernamentale şi institute de cercetare. Aceste grupuri sunt implicate în educarea a milioane de persoane cu privire la contribuţia ştiinţei statistice, prin intermediul seminariilor şi conferinţelor de presă.

Statele membre ONU au fost încurajate să desfăşoare la nivel naţional evenimente de marcare a acestei zile internaţionale.

Statisticienii din toate ţările lumii aduc o contribuţie semnificativă la furnizarea unui volum tot mai mare de informaţii, mai bune şi mai operative cu privire la aspectele şi preocupările legate de populaţie atât către agenţiile naţionale cât şi, în unele cazuri către agenţii guvernamentale internaţionale, cum ar fi Organizaţia Naţiunilor Unite.