Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 februarie

Social

Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 februarie

    • Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 februarie
      Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 februarie

      Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 februarie

Anual, la data de 2 februarie se marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede (World Wetlands Day), care semnifică semnarea "Convenției asupra zonelor umede, de importanță internațională" în special ca habitat al păsărilor acvatice, la data de 2 februarie 1971, în orașul Ramsar din Iran.

Cunoscut și sub numele de Convenția Ramsar, documentul este un tratat interguvernamental, care asigură cadrul pentru cooperarea internațională în domeniul conservării zonelor umede, și a intrat în vigoare la sfârșitul anului 1975. Convenția se înscrie printre primele mari astfel de acte referitoare la conservarea patrimoniului natural. România a ratificat Convenția Ramsar prin Legea 5/25.01.1991.

Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește șase metri.

Obiectivul declarat al Convenției este acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă. Aceste zone acoperă doar 1% din suprafața planetei, dar au o importanță vitală în schimburile bio-geo-chimice dintre uscat, atmosferă și sistemele hidrologice, la scară regională și globală.

Potrivit Convenției Ramsar, alegerea acestor zone se bazează pe rolul internațional pe care îl au din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, hidrologic, ținând seama de importanța lor ca habitat pentru păsările acvatice în toate anotimpurile.Totodată, Convenția stabilește pentru statele părți, în primul rând, cerința de a elabora și aplica planurile de amenajare, astfel încât să fie favorizată conservarea acestor zone prin crearea de rezervații și prin utilizarea rațională a rezervelor lor.

Pe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și a Resurselor Naturale au fost înscrise, până în prezent, peste 300 zone umede. Pe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, publicată la 29 ianuarie 2014, sunt înscrise 2.177 de zone umede în lume (zone Ramsar), însumând o suprafață totală de 208.518.409 hectare .

În Romania există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanță avifaunistică, cu o suprafață totală care reprezintă 3% din suprafața țării. Pe teritoriul românesc sunt 52 de ecoregiuni cu o varietate mare de ecosisteme.

România are declarate 19 sit-uri Ramsar, regăsite pe listele IUCN, totalizând 1.156.448 hectare, printre care se numără și Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călăraşi, Balta Suhaia, Lacul Blahniţa, Braţul Borcea, Dunărea – sectorul Calafat-Ciuperceni, Canaralele de la Hârşova, Ostroavele Dunării Bugiac-Iortomac, Dunărea Veche – Braţul Măcin şi  Confluenţa Jiu - Dunăre.

Tema din acest an este "Zonele Umede şi Agricultura", cu motto-ul "Parteneri în dezvoltare". Tema se înscrie în contextul "Anului Internaţional al Agriculturii în Ferme de Familie", declarat de către ONU. Obiectivele acestui an sunt:  evidenţierea interdependenţei intrinsece dintre agricultură, apă şi zonele umede şi încurajarea utilizării de practici agricole durabile pentru protejarea acestor zone.