10 priorităţi pentru ieşirea din criză

Social

10 priorităţi pentru ieşirea din criză

Pe lista de priorităţi se regăsesc dezvoltarea infrastructurii, în special în mediul rural, restructurarea companiilor de stat, "care, timp de 20 de ani, au fost raiul pe pământ", sau reorganizarea administrativ-teritorială, "absolut obligatorie, dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene".

Premierul Emil Boc a prezentat prefecţilor reuniţi, sâmbătă, în staţiunea Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung. În ordinea prezentării, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului". "Fiecare (Guvern - n.r.) a început investiţii fără să le finalizeze, dar această politică este păguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cu administraţiile locale", a spus Emil Boc, în viziunea căruia a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, "abecedarul" dezvoltării comunităţilor din mediul rural. "Abecedar înseamnă: asfalt, bec, canalizare", a precizat prim-ministrul.

A treia prioritate a Guvernului este absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefecţilor să dea dovadă de "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţare europeană, pentru că orice neregulă ar putea pericilita absorbţia de fonduri europene la nivelul întregii ţări.

Pe lista de priorităţi a Guvernului mai apare plata datoriilor pe care statul le are faţă de firmele care au executat lucrări publice şi restructurarea companiilor de stat, "care, timp de 20 de ani, au fost raiul pe pământ". În acest context, premierul a spus că Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat şi va vinde pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine la companii precum Transgaz, Romgaz şi Electrica. Emil Boc a mai afirmat că Guvernul va relansa programele "Rabla" şi "Prima Casă", va implementa proiectele privind parteneriatale publice private şi Programul tinerilor debutanţi în afaceri şi va continua reforma sistemului de sănătate.

O altă prioritate a Guvernului o reprezintă reforma administrativă şi reorganizarea administrativ-teritorială, "absolut obligatorie, dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene", a subliniat prim-ministrul.