11 ani de la trecerea la Domnul a starețului Iosif Vatopedinul

1 Iulie 2020 10:20 Ortodoxia în lume

Astăzi, 1 iulie, s-au împlinit 11 ani de la trecerea în veşnicie a starețului Iosif Vatopedinul, unul dintre ucenicii apropiați ai Cuviosului Iosif Isihastul († 1959).

Gheronda Iosif s-a născut în 1 Iulie 1921 în grădina Mânăstirii Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), atunci când pe mama sa, însărcinată în 7 luni şi venită la slujba de hram, au apucat-o durerile facerii.

Cât a fost în lume, Gheronda Iosif a purtat numele de Socratis. În Sfântul Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii ucenici de chilie ai Cuviosului Iosif Isihastul (Spileotul), a cărui sfinţenie şi viaţă ascetică o ştim cu toţii. După întemeierea obştii, chilia de la Nea Skiti a fost renovată şi lărgită. Aici a rămas până în anul 1988, când toată obştea s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped, oferind astfel un suflu nou acestei mănăstiri.

Până în 1990 s-a ocupat de cârmuirea duhovnicească la Mănăstirea Vatoped, apoi conducerea mănăstirii a fost luată de unul din ucenicii săi, monahul Efrem. Ca o pronie de sus, monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul la data de 1 iulie 2009, când a împlinit exact 88 de ani.

Părintele Iosif Vatopedinul este unul dintre cei mai fideli ucenici ai lui Gheron Iosif Isihastul, un mare părinte athonit contemporan. Părintele Iosif Vatopedinul și-a petrecut ultimii ani din viață în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, în curtea căreia este și înmormântat.

Părintele Iosif a trecut la Domnul în dimineața zilei de 1 iulie 2009, la vârsta de 88 de ani, chiar în ziua de prăznuire a Sfinților săi ocrotitori, Cosma și Damian, zi în care s-a și născut, în curtea mănăstirii acestora. După trecerea sa la cele veșnice, Părintele Iosif Vatopedinul a zâmbit vreme de aproape o oră (vezi foto).

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie