1.202 de creștini nigerieni au fost uciși în primele șase luni ale anului 2020

Religia în lume

1.202 de creștini nigerieni au fost uciși în primele șase luni ale anului 2020

    • 1.202 de creștini nigerieni au fost uciși în primele șase luni ale anului 2020
      Creștini pe străzile Abuja, în timpul unui manifest pentru pace și securitate în Nigeria (1 martie 2020) | Foto: Getty Images/KOLA SULAIMON

      Creștini pe străzile Abuja, în timpul unui manifest pentru pace și securitate în Nigeria (1 martie 2020) | Foto: Getty Images/KOLA SULAIMON

Un grup al societății civile nigeriene estimează că peste 1.202 de creștini au fost uciși în Nigeria în primele șase luni ale anului 2020 de către jihadiști și alți militanți islamiști.

Conform unui raport Intersociety, o organizație nigeriană a societății civile cu sediul în Anambra, condusă de criminologul creștin Emeka Umeagbalasi, 812 dintre cele 1202 de ucideri din primele șase luni ale anului 2020 au fost comise de către membrii comunității de păstori Fulani, predominant musulmani, care au fost radicalizați pentru a efectua atacuri împotriva comunităților majoritar creștine din Middle Belt States.

Restul de 390 de morți au fost atribuite grupărilor islamice radicale din nord-est: Boko Haram și The Islamic State in West Africa Province (ISWAP), conform christianpost.com.

„Mii de creștini care au supraviețuit schingiuelilor au fost lăsați să zacă în dureri, iar mulți dintre cei care trăiesc au rămas mutilați pe viață”, se arată în raportul Intersociety. De asemenea, tot în paginile raportului se mai subliniază și faptul că, „sute de centre de cult și de învățare creștine au fost distruse sau arse, ca și alte mii de adăposturi și terenuri sau proprietăți aparținând creștinilor”.

Nigeria se află pe locul 12 în Indexul Mondial al Persecuţiei, publicat la începutul acestui an de către Organizația „Open Doors”, o rețea mondială de ONG-uri creștine non-profit. „Open Doors” a monitorizat persecuția creștină la nivel mondial începând cu anul 1992. În acest an, clasamentul primelor 10 țări în care creștinii sunt persecutați nu este foarte diferit de cel realizat în anii precedenți. Astfel, după Coreea de Nord urmează Afganistan (nr. 2), urmat de Somalia (nr. 3), Libia (nr. 4), Pakistan (nr. 5), Eritrea (nr. 6), Sudan (nr. 7), Yemen (nr. 8), Iran (nr. 9) și India (nr. 10).