13 ani de la hirotonia întru arhiereu a Preasfințitului Ambrozie, episcopul Giurgiului
Pe 15 octombrie 2013 s-au împlinit 13 ani de la hirotonia întru arhiereu a Preasfinţitului Părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului. Preasfinţia Sa s-a născut la 20 aprilie 1969, în localitatea Scorţeni, judeţul Prahova. Odată cu terminarea studiilor liceale, în anul 1990 intră în obştea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene, cu dorinţa de a-şi închina viaţa slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui.
În anul 1991 este tuns în monahism, primind numele şi binecuvântarea marelui ierarh al Milanului, Sfântul Ambrozie. Datorită dragostei pentru slujirea Sfântului Altar, este hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah în 1992. Anii petrecuţi în obştea Schitului Crasna, figurile pline de lumină ale povăţuitorilor săi duhovniceşti, au fost, nu de puţine ori, rememoraţi de Preasfinţia Sa cu duioşia şi preţuirea cu care se cuvine a ne omagia părinţii spirituali.
Între anii 1992–1996 urmează cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din Bucureşti, fiind remarcat de către profesorii acestei prestigioase instituţii teologice, prin seriozitate şi prin calităţi intelectuale deosebite. În anul 1996, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de atunci, vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, îi încredinţează ascultarea de stareţ al Schitului Darvari, redeschis după o lungă şi tristă perioadă de tăcere. În tot acest răstimp, tânărul stareţ al Darvarilor a desfăşurat o intensă activitate duhovnicească şi administrativă, întărind obştea monahilor, creând o comunitate de credincioşi bine închegată, construind un paraclis, stăreţia, arhondaricul, trapeza şi chiliile şi restaurând vechea incintă. În paralel cu această slujire, Preasfinţia Sa şi-a continuat studiile, urmând cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi, la secţia „Doctrină şi cultură". Lucrarea de dizertaţie Palamism şi secularizare, redactată sub îndrumarea vrednicului de amintire Pr. Acad. Dumitru Popescu, a reprezentat un studiu de referinţă în cadrul cercetărilor palamite din ţara noastră, cunoscând lumina tiparului în anul 2000.
În demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfinţia Sa a desfăşurat o activitate deosebită în plan pastoral-misionar, străduindu-se să cunoască problemele şi solicitările preoţilor, dar şi ale credincioşilor, prin intermediul numeroaselor vizite pastorale făcute în cuprinsul eparhiei. Un aspect important al desfăşurării activităţii Preasfinţiei Sale îl reprezintă revigorarea vieţii monahale, prin înfiinţarea de mănăstiri şi schituri.
Multe mănăstiri și biserici, monumente istorice, care oglindesc simțămintele și ideile înaintașilor, dar şi măiestria meşterilor de odinioară, au îmbrăcat haină nouă în urma lucrărilor de restaurare efectuate sub directa îndrumare a Chiriarhului nostru. Astfel, au fost înfiinţate Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe" şi Schitul „Sf. Nicolae" din Giurgiu, Mănăstirea „Buna Vestire" din Bolintin, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul" în pădurea de la Slobozia, Schitul Mironeşti şi au fost reactivate Schitul „Barbu Belu" de la Gostinari şi Schitul Strâmbu-Găiseni din localitatea Găiseni. De asemenea, Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului" din Giurgiu a fost necontenit în atenția Preasfinției Sale, atenţie concretizată prin realizarea amplelor lucrări de restaurare și consolidare ale acestei măreţe biserici, lucrări de curățire a picturii, a fost împodobită cu deosebite odoare sfinte pentru desfăşurarea cultului. Toate aceste strădanii au fost binecuvântate prin săvârşirea slujbei de resfințire de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia vizitei canonice pe care a efectuat-o în Episcopia Giurgiului în data de 23 aprilie 2010.
Voievodala Mănăstirea Comana prin implicarea Preasfinţeiei Sale a intrat într-un amplu proces de restaurare ce cuprinde atât sfântul locaş, cât şi chiliile şi stăreţia. De asemenea, se află într-un stadiu avansat de construcţie noua biserică de zid a Mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. A fost pusă piatră de temelie pentru noua biserică a Mănăstirii Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu.
Cu binecuvântarea şi implicarea directă a Preasfinţiei Sale, a luat fiinţă „Aşezământul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din comuna Slobozia de Giurgiu, aşezământ ce are drept scop ocrotirea şi reintegrarea în societate a mamelor şi copiilor, victime ale violenţei în familie. Mamele şi copiii care sunt ocrotiţi aici beneficiază de un program foarte bine stabilit pentru o perioadă de un an, timp în care persoanele aflate în dificultate vor încerca, cu ajutorul unei echipe bine formate a Episcopiei Giurgiului (medic, asistent medical, psiholog, asistent social, jurist, administrator, instructor de educaţie), să rezolve situaţia socială în care se află.
(Sursa: episcopiagiurgiului.ro)