Jurnal de tabără: „Tradiție și noutate” - prietenie și iubire

11 Septembrie 2019 15:49 Episcopia Giurgiului

Perioada tinereții este acea perioada a vieții predominată de contrast, iar în această frumoasă perioadă mi s-a oferit ocazia de a participa la a patra ediție a Taberei „Tradiție și noutate”, ce s-a organizat în Episcopia Giurgiului. La început, nu aș fi crezut că această experiență va lăsa o asemenea amprentă asupra sufletului meu, însă după cum spuneam anterior, fiecare lucru își revendică o proporție diferită pe care Dumnezeu o hotărăște și o modelează atât de frumos, încât să fie potrivită pentru fiecare suflețel. 

Prima zi a taberei a debutat cu 10 ore de drum lung cu trenul, metroul și autobuzul, însă odată ajunsă la destinație, la Mănăstirea Comana, toată oboseala a fost parcă ștearsă, deoarece acolo mă așteptau oameni încărcați cu foarte multă iubire și căldură sufletească, sentimente ce au devenit constante pe întreg parcursul taberei. Dorința de cunoaștere și acumulare de informații de la cei din jur a crescut pentru fiecare dintre participanți, astfel odată cazați, ne-am instalat repede, ca mai apoi să ne regăsim cu toții în Sala „Regina Maria” pentru a interacționa prin intermediul jocurilor de cunoaștere. Spre fericirea tuturor, prima zi și-a găsit apogeul în cadrul serii culturale, atunci când fiecare participant și-a prezentat zona din care face parte, și mai ales obiceiurile ce se practică acasă la fiecare. Surprinzător a fost să realizezi că la o distanță relativ mică de locurile tale natale, oamenii au obiceiuri și tradiții complet diferite față de cele pe care le cunoșteai.

Zilele ce au urmat au fost cu totul pline de binecuvântări și bucurii, întrucât împreună cu participanții și preoții prezenți, am parcurs experiențe contrastante ce ne-au oferit ocazia ca printre pelerinaje și distracție în parcuri de aventură, rugăciune și discuții cu veterani de război, crearea din hârtie după vechile modalități din materiale reciclate și crearea unor planuri de viitor, să ne cunoaștem, să legăm prietenii care cu siguranță vor persista în timp. Cu toate că despărțirea de Mănăstirea Comana, de participanții taberei, de preoții moderatori, de părintele Tudor Georgian - care ne-a fost tuturor ca un frate mai mare - a fost grea, bucuria de a ști că în fiecare colț de țară există cineva care ne este alături sufletește și ne duce dorul este mare. Emoția taberei „Tradiție și noutate” organizată la Comana va rămâne vie în sufletul meu, deoarece de fiecare dată când mă gândesc la această perioadă, gândul este la Bunul Dumnezeu care a rânduit ca această experiență să nu fie una ca toate celelalte, ci una care să umple suflete de iubire și bucurie, de prieteni și de frumos, dar în special de tradiție și noutate. Acum pot afirma cu convingere că fiecare tânăr din această țară este și tradiție și noutate. (Delia-Iuliana Armanu)

Mănăstiri: Mănăstirea Comana

Ultimele din categorie