15-16 martie, zile de doliu național în Bulgaria pentru Patriarhul Neofit: Detaliile funeraliilor

Ortodoxia în lume

15-16 martie, zile de doliu național în Bulgaria pentru Patriarhul Neofit: Detaliile funeraliilor

    • Patriarhul Neofit al Bulgariei
      Foto: basilica.ro / Orthodoxia News Agency.

      Foto: basilica.ro / Orthodoxia News Agency.

Trupul Patriarhului Neofit al Bulgariei a fost dus vineri dimineață în Catedrala „Sf. Alexandru Nevsky” din Sofia, acolo unde vor avea loc și funeraliile. Președintele țării, Rumen Radev, a declarat doliu național în zilele de 15 și 16 martie.

Presa bulgară relatează că din zorii zilei se formase un rând de credincioși pentru a aduce ultimul omagiu patriarhului.

Sâmbătă va avea loc înmormântarea. La eveniment va fi prezent Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Dimineață va fi oficiată Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:30, urmând imediat înmormântarea. La final, se va merge în procesiune până la Catedrala mitropolitană „Sfânta Chiriachi”, acolo unde va fi înmormântat trupul Patriarhului Neofit.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române la eveniment este formată din Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, directorul Agenției de știri Basilica.

Mitropolitul Ioan de Varna și Veliky Preslav a preluat temporar funcțiile de vicepreședinte al Sfântului Sinod, până va avea loc alegerea noului patriarh.

Preafericitul Părinte Neofit a trecut la cele veșnice miercuri, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Patriarhul Neofit a fost pomenit și la Catedrala Patriarhală din București. Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe Bisericii Ortodoxe Bulgare.

sursa: basilica.ro

Citește despre: