16 canonizări anunțate pentru 2026, Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar
În cadrul ședinței de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de ieri, 30 iunie, Patriarhul Daniel a anunțat că anul 2026 va aduce 16 noi canonizări, dedicate Anului comemorativ al sfintelor femei din calendar. Această inițiativă vine ca o continuare a eforturilor de recunoaștere a sfințeniei, fiind similară ca număr cu canonizările proclamate în contextul Centenarului Patriarhiei Române, după cum a precizat Preafericirea Sa.
La ședința Sinodului Mitropolitan, Patriarhul Daniel a prezentat 6 propuneri de canonizare venite din Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului respectiv Episcopia Daciei Felix:
- Doamna Maria Brâncoveanu, soția Sfântului Constantin Brâncoveanu;
- Schimonahia Filofteia Antonescu, de la Mănăstirea Pasărea;
- Monahia Muceniță Evloghia Țârlea, de la Mănăstirea Samurcășești;
- Schimonahia Elisabeta Lazăr, de la Mănăstirea Pasărea;
- Monahia Platonida (Despina Milița), soția Sfântului Voievod Neagoe Basarab;
- Măndalina (Magdalena) Milenco, credincioasă vrednică a comunității românești din Timoc, Serbia.
Dosarele de canonizare ale acestor femei cu viață sfântă urmează să fie avizate, iar proclamarea oficială este prevăzută pentru Duminica Femeilor Mironosițe, simbolizând importanța rolului feminin în Biserică.
Un act de bucurie duhovnicească
Părintele Patriarh a spus că vor fi pe lista celor șaisprezece atât monahii, cât și soții care au născut și crescut copii în credință. Proclamarea generală a acestor canonizări, se va face, probabil, în Duminica Femeilor Mironosițe.
Patriarhul a vorbit despre nevoia de a fi făcute în paralel cu procedurile de canonizare și textele liturgice, respectiv icoanele. Vorbind despre canonizările proclamate anul acesta, Preafericirea Sa a constatat că au produs foarte multă bucurie în eparhii, în școli, la orele de religie, la olimpiade.
„E foarte interesant cum copiii aceștia îi îndrăgesc pe sfinți și pictează icoanele lor fără să îi fi văzut personal în viață. De ce? Nu este un simplu act formal, juridic, canonic, ci este unul cu foarte multă rodire duhovnicească și pastoral-misionară. Adică nu se contează doar pe lucrarea instituției, ci în mod deosebit pe lucrarea harului dumnezeiesc prin sfinți. De aceea a spus Psalmistul: Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!”.
De asemenea, Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat despre oferirea unor fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, Bisericii Parohiei Manta din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, în Republica Moldova.
Totodată s-a dezbătut o solicitare privind adoptarea măsurilor statutare și regulamentare bisericești cu privire la clericii din alte eparhii care locuiesc permanent sau ocazional în Eparhia Târgoviștei.