20 de ani de tabără la Filioara – ediție aniversară

Arhiepiscopia Iaşilor

20 de ani de tabără la Filioara – ediție aniversară

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, anul acesta, în perioada 26-29 iunie, s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție a Taberei de creație „Dăruind vei dobândi!” din Filioara, județul Neamț. Ca în fiecare an, voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români Iași au sprijinit activitățile taberei care a avut loc la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” sub îndrumarea părintelui paroh Dumitru Irina și a Prof. Drd. Andrei Irina.

Tabăra de creație „Dăruind vei dobândi!” din Filioara a ajuns anul acesta la a XII-a ediție. Pornind din anul 2002, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, satul Filioara din comuna Agapia, județul Neamț, ține candela aprinsă prin formarea tinerilor de diferite vârste şi categorii sociale.

Mai multe detalii despre acest eveniment ne-a oferit coordonatorul taberei, prof. Andrei Irina:

Ediția de anul acesta a reunit în tinda bisericii satului peste 150 de tineri, în perioada 26-29 iunie. Proiectul Caravana ASCOR a fost integrat în programul taberei şi a făcut obiectul unor ateliere speciale pe tema adicțiilor sau patimilor cu care se poate confrunta un tânăr, toate fiind așezate sub auspiciile temei «Tinerețea, timpul marilor alegeri». De asemenea, sesiunile de discuții tematice (patru la număr) au fost însoțite și de ateliere practice, precum cel de prim-ajutor, practică liturgică, sport, dans, cultură generală s.a. Acestea au fost facilitate de studenți din diverse specializări. Nu au lipsit nici momentele de rugăciune, jocuri sportive în aer liber, program recreativ specific zilelor de tabără, dar şi dialog sub formă de conferință, având ca invitaţi pe poetul Valeriu Tănase şi colonelul Petru Nica. În acest timp voluntarii mediciniști au mers în comuna Agapia la persoanele vârstnice sau singure, cărora le-au acordat asistența medicală.

Dacă în primele zile ne-am axat pe teme apropiate de nevoile celor aproximativ 150 de tineri participanți, cea de a treia zi a fost o zi dedicată jocurilor. După ce tinerii au participat la slujba hramului parohiei, aceștia au fost premiați de voluntarii ASCOR Iași, oferindu-li-se Noul Testament și o diplomă de participare în speranța fructificării cunoștințelor în decursul anului ce va urma. Ca semn distinctiv şi de recunoaştere că fac parte din această tabără, toţi tinerii au primit şi câte o cruciuliţă pe care să o poarte la gât până la următoarea ediţie. După ce au luat masa de prânz împreună, a urmat un moment mult îndrăgit de copii: «Marele Joc». Ziua s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire adresat voluntarilor, prezentarea filmuleţului taberei, după care participanţii şi-au luat rămas bun de la oamenii cu care au petrecut aceste zile frumoase. Această tabără este un prilej prin care tinerii se dăruiesc spre formare, comunicare şi bucurie, iar Ortodoxia îmbrățișează câteva inimi în plus, a adăugat Andrei Irina.

Misiunea cu tinerii bisericii este un deziderat indisepensabil pentru viitorul activ al Bisericii. Conștiința creștină, precum și responsabilitatea valorilor însușite, ne îndeamnă într-un mod imperativ să contribuim la formarea simplă, constantă și asumată a tinerilor ce trebuie să devină, într-un mod cât mai real cu putință, mlădițe vii în Trupul lui Hristos. Aceste tabere i-au stimulat pe tineri, ca şi ei la rândul lor să devină studenţi şi apoi profesori, ingineri, medici, preoţi practicând meseriile lor atât în ţară, cât şi în străinătate. Mulțumim Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintelui Arhimandrit Nicodim Petre, tinerilor voluntari din ASCOR Iași, coordonatorului voluntarilor din  aceast an, Grigorie Pîjin şi tuturor tinerilor voluntari. Slavă lui Dumnezeu pentru  toate!,  ne-a relatat organizatorul taberei, preotul Dumitru Irina.

Această tabără, organizată o dată în an, este cel mai bun prilej prin care, tânărul evadând din cotidian, se opreşte și cugetă la ce este şi unde trebuie să ajungă. Tinereţea este momentul celor mai importante alegeri, iar alegerile cele mai dificile sunt cele care presupun sacrificiu. Este un loc plăcut în care copii se întâlnesc, interacționează, leagă prietenii și se bucură împreună, a spus diac. Severian Constantin Irina  organizator.

Ce au declarat participanții

Ediția cu numărul 20 din acest an încununează efortul de două decenii ai organizatorilor din Filioara, precum și al tinerilor din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România – filiala Iași, de a oferi participanților un cadru de dezvoltare, socializare și discuții securizat și plin, efervescent, viu mai mult decât orice. Multe amintiri, generații și oportunități de formare s-au concretizat în poiana din Filioara, iar astăzi voluntarii își aduc aminte cu mare drag despre acele momente deosebite petrecute acolo an de an  Dumitru Dan Zăhărescu.

M-am întors recent din Tabăra de creație de la Filioara, unde am fost voluntar Media. Din spatele camerei video am reușit să văd copiii participanți puși în ipostaza de a face alegeri. Sub îndrumarea voluntarilor, aceștia au reușit să își dezvolte personalitatea și totodată să devină conștienți că respectul de sine, dar mai ales respectul pentru lucrul bine făcut, reprezintă cheia succesului. Am reușit în câteva zile să mă atașez extrem de mult de unele persoane, cu care sunt sigur că voi păstra legătura. Îmi va fi dor de toți! – Tudor-Matei Cuibar.

Am avut prilejul de a participa a opta oară la această tabără din Filioara. Aici mi s-a oferit șansa de a cunoaște tineri și  de a lega prietenii cu ei, de a-mi îmbogăți cunoștiinţele. Am învățat prin povețele primite  în cadrul atelierelor să stiu să apreciez munca, să ştiu să-mi aleg calea în viață.  La mulți ani – 20 de ani de tabără! Ne revedem la anul! – Ana Muraru – participant, 16 ani.

Cu multă emoţie am aşteptat reîntâlnirea cu membrii ASCOR. Mi-au rămas în minte jocurile şi atelierele de anul trecut şi abia asteptam să retrăiesc acele clipe. Studenţii voluntari ne-au primit cu braţele deschise. Ca în fiecare an, am petrecut timpul cu folos şi m-am distrat. Sper din tot sufletul ca voluntarii ASCOR să nu ne uite nici la anul – Caba Serafim, participant 11 ani.

Doamne, te rog să îi ajuţi pe membrii ASCOR Iaşi să poată să ne mai facă tabără aici la Biserica din Filioara. Va fi tristă tabăra când vor pleca, dar ei mai organizează şi în alte parohii. Doamne, ajută-i! – Scrisoare către Dumnezeu, participant 9 ani.

Citește despre: